In augustus 2014 heeft onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid een onderzoek uitgevoerd onder de Nederlandse bevolking naar de kennis en vooroordelen over angststoornissen.
Bijna 20 procent van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven een angststoornis. Dit kan bijvoorbeeld een sociale angststoornis zijn, agorafobie of regelmatige paniekaanvallen.
Hulp nodig
“Een angststoornis gaat vaak niet vanzelf over. Het is daarom van groot belang dat iemand zo snel mogelijk hulp zoekt, aangeeft dat hij of zij een probleem heeft en daar iets aan wil veranderen. De stap om anoniem contact op te nemen met een hulpverlener via internet is misschien niet zo groot, maar het is blijkbaar voor veel mensen een drempel om vrienden en familie in vertrouwen te nemen. Als iemand dat niet wil of durft is de stap naar de huisarts misschien nóg groter. Mensen verzwijgen hun angststoornis misschien uit schaamte of ontkennen dat ze ergens last van hebben, maar dat helpt niet om de angstgevoelens te verminderen”, zegt Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid.
Bron: gezondheidsnet