Eetproblemen

Heb je last van eetproblemen?
Eet je telkens te veel, sta je een meerdere keren per dag op de weegschaal?
Kijk je in elke spiegel of vermijd je dit juist? Durf je niet te eten of eet je en compenseer je daarna door te bewegen, braken of laxeren?

Vaak is het overmatig bezig zijn met eten, gewicht en uiterlijk een soort vlucht. Iets wat je bezig houdt zodat je niet hoeft te voelen hoe het werkelijk met je gaat.
Kortom: je volledige aandacht op iets richten om te kunnen ontsnappen aan je werkelijkheid.
In de psychologie wordt dit ook wel een copingmechanisme genoemd. Een manier om met je dagelijks bestaan om te gaan. Zo’n copingstrategie heeft een functie en dient dus een doel.

Een copingmechanisme beschermt je tegen te veel pijn/verdriet/stress, woede of wat voor overweldigende emotie dan ook.
Het vlakt je gevoel af waardoor je (redelijk) in staat bent te functioneren.
Totdat je merkt dat het mechanisme je leven bepaalt met als gevolg dat je niet meer kunt doen wat je graag zou willen doen. Je voelt je gevangen in je rituelen. Isolatie, gevoelens van schaamte en eenzaamheid kunnen vervolgens de kop op steken.

Door te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is van je copingmechanisme, kun je gaan bekijken wat je nog mag leren zodat het mechanisme overbodig wordt.
Met andere woorden, wat heb je nodig om te kunnen genieten van het dagelijkse leven zonder te hoeven vluchten in overeten of niet eten?

Zie het als een ontdekkingsreis. Een reis naar jezelf, waarin je leert wat je behoeften zijn en wat je nodig hebt. En ook belangrijk, hoe vertaal je dit naar de praktijk? Hoe zorg je op een gezonde manier voor jezelf?

Er zijn verschillende voorbeelden van eetproblemen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating ofwel eetbuienstoornis, orthorexia en eetstoornis NAO.
Het maakt niet uit met welke vorm jij worstelt, een gezonde manier om met eten om te gaan is aan te leren.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.