Eetproblemen

Eet je telkens te veel, sta je een meerdere keren per dag op de weegschaal, kijk je in elke spiegel of ruit of vermijd je deze, durf je niet te eten of eet je en compenseer je het daarna door te bewegen, braken of laxeren? Lees dan eens verder en voel eens of je mogelijk hulp kunt gebruiken.

Vaak is het overmatig bezig zijn met eten of juist niet eten/ gewicht en uiterlijk een soort vlucht. Iets wat je bezig houdt zodat je niet hoeft te voelen hoe het echt is. Kortom: om te kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. In de psychologie wordt dit ook wel een copingmechanisme genoemd. Een manier om ‘te copen’ ofwel om te gaan met het dagelijkse bestaan. Zo’n copingstrategie is er niet voor niets en dient een doel.

Het beschermt je tegen te veel pijn/verdriet/stress, woede of wat voor overweldigende emotie/gevoel dan ook. Het dempt, leidt- en vlakt af waardoor je (redelijk) in staat bent te functioneren. Totdat je merkt dat het mechanisme de dienst uitmaakt en je leven erdoor wordt bepaald en je niet meer kunt doen wat je graag zou willen doen. Isolatie en gevoelens van schaamte en eenzaamheid kunnen dan steeds groter worden.

Door te onderzoeken wat maakt dat je het leven niet kunt leven zonder die strategie te moeten gebruiken, kun je gaan bekijken wat je nog mag leren zodat je dat mechanisme niet meer nodig hebt om te functioneren. Met andere woorden, wat heb je nodig om te kunnen genieten van het dagelijkse leven zonder te hoeven vluchten in overeten of niet eten?

Voorbeelden van eetproblemen zijn: anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating ofwel eetbuienstoornis, orthorexia en eetstoornis NAO.
Van welke vorm je ook last hebt, alternatieven zijn aan te leren, ga op reis en vul je rugzak met het gereedschap wat je zal helpen in het leven. Therapie als je worstelt met eetproblemen in Eindhoven, Strijp-S omgeving Veldhoven, Helmond, Waalre, Oirschot.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact met mij op.

Heb je last van emotie-eten of eetbuien? Vanuit mijn praktijk raad ik dit boek aan. Het boek is gevuld met oefeningen en opdrachten.