Vagus Nerve en Immuunsysteem

Vagus Nerve en Immuunsysteem.
Steeds meer wordt er duidelijk dat de Vagus Nerve invloed op onze gezondheid en immuunsysteem heeft.
Het positief beïnvloeden van onze Vagus Nerve kan gezondheidswinst opleveren. Dit heb ik zelf mogen ervaren in mijn zoektocht naar herstel van Long Covid klachten.

Lees hier verder om een samenvatting van het onderzoek over relatie Vagus Nerve en immuunsysteem te lezen, gepubliceerd in Nature op 1 mei 2024.

Vagus Nerve

Onderzoek
Tijdens dit onderzoek met betrekking tot de Vagus Nerve en immuunsysteem hebben wetenschappers cellen in de hersenstam geïdentificeerd die immuunsignalen uit het lichaam waarnemen. Deze cellen fungeren als de belangrijkste regelaars van het ontstekingsproces van het lichaam.

Het brein speelt dus een cruciale rol in het reguleren van het immuunsysteem.
Deze bevinding kan leiden tot behandelingen voor auto-immuunziekten en andere aandoeningen die worden veroorzaakt door een overmatige immuunrespons.

Wanneer het immuunsysteem een indringer detecteert, start het een ontstekingsreactie. Deze reactie moet echter met precisie worden gecontroleerd: te zwak kan leiden tot infecties, terwijl te sterk het lichaamseigen weefsels kan beschadigen.
Eerdere studies hebben aangetoond dat de Nervus Vagus, een groot netwerk van zenuwvezels dat het lichaam met de hersenen verbindt, de immuunrespons beïnvloedt. Maar welke specifieke hersenneuronen worden geactiveerd door immuunprikkels, bleef onduidelijk.

Om dit te onderzoeken, monitorde het team de activiteit van hersencellen nadat ze muizen hadden geïnjecteerd met bacteriële verbindingen die ontsteking veroorzaken. Ze identificeerden neuronen in de hersenstam die aansloegen op de immuunprikkels. Het activeren van deze neuronen met een medicijn verminderde de niveaus van ontstekingsmoleculen in het bloed van de muizen. Het uitschakelen van de neuronen leidde tot een ongecontroleerde immuunrespons.

Verdere experimenten onthulden twee afzonderlijke groepen neuronen in de nervus vagus: een die reageert op pro-inflammatoire immuunmoleculen en een andere die reageert op anti-inflammatoire moleculen.
Deze neuronen sturen signalen naar de hersenen, waardoor het de immuunrespons kan monitoren.

De ontdekking van dit nieuwe lichaam-hersenennetwerk biedt mogelijkheden om gebroken immuunresponsen te herstellen bij verschillende aandoeningen, zoals auto-immuunziekten en zelfs langdurige COVID.
Therapieën gericht op de nervus vagus hebben al veelbelovende resultaten opgeleverd bij ziekten zoals multiple sclerose en reumatoïde artritis.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, benadrukken experts dat er nog veel onbekend is over hoe hoe de interactie precies in elkaar zit tussen het brein en het immuunsysteem. Toekomstig onderzoek zal hopelijk meer inzicht geven in dit complexe systeem.

Wil je meer weten over hoe je zelf kunt werken aan het verstevigen van je Vagus Nerve? Stuur dan een berichtje via info@psycholoogvannu.nl



Bron:
https://www.nature.com/articles/d41586-024-01259-2

Reacties zijn gesloten.