Verslavingen

Een verslaving kan verschillende vormen aannemen. Zo zijn er o.a. alcohol en drugs-, internet-, seks, of game en koop-verslavingen. Al de genoemde verslavingen hebben 1 ding gemeen, ze dienen als vlucht. Om niet te hoeven voelen hoe het echt is.
Kortom: om te ontsnappen aan de werkelijkheid.

In de psychologie worden dit copingmechanismen genoemd. Een manier om ‘te copen’ ofwel om te gaan met het dagelijkse bestaan.Zo’n copingstrategie dient een doel. Het beschermt je tegen te veel pijn/verdriet/stress, woede of wat voor overweldigende emotie/gevoel dan ook. Het dempt, leidt- en vlakt af waardoor je (redelijk) in staat bent te functioneren. Totdat je merkt dat het mechanisme de dienst uitmaakt en je leven erdoor wordt bepaald.Door te onderzoeken wat maakt dat je het leven niet kunt leven zonder die strategie te moeten gebruiken, kun je gaan bekijken wat je nog mag leren zodat je dat mechanisme niet meer nodig hebt om te functioneren. Met andere woorden, wat heb je nodig om te kunnen genieten van het dagelijkse leven zonder te hoeven vluchten?

Tijdens inzichtgevende therapie gecombineerd met (indien nodig EMDR therapie), krijg je helder wat de oorzaken van je probleem zijn en hoe je op een gezonde manier om kunt gaan met je emoties/tegenslagen en moeilijke situaties.
Alternatieven zijn aan te leren, ga op reis en vul je rugzak met het gereedschap wat je zal helpen in het leven.
Heb je vragen? Neem dan contact met me op.