Kenmerken van een Burnout

Kenmerken van een burnout       

Een burn-out wordt door veel mensen gezien als een vorm van stress. Dit klopt echter maar voor een deel. Het is een gevolg van werkstress waardoor je lichaam en geest een uitputtingsreactie vertonen. Vaak zeggen patiënten heel typisch dat “de accu op is.” Dit is het gevolg van in een te hoge versnelling je werk willen doen of het maximale uit jezelf halen, totdat je knapt.

aanpassingsstoornis

Een Burn-out valt onder de aanpassingsstoornissen. Vaak is deze het gevolg van werkstress. Dit ontstaat wanneer de afstemming tussen de capaciteiten en behoeften niet opwegen tegen het werk wat iemand moet voldoen. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. Zo kan iemand voor zichzelf de lat te hoog leggen, vergeten ze nee te zeggen en zijn er gebrekkige planningsvaardigheden. Dit gecombineerd met een slechte balans tussen werk en privé

Oorzaken

Daarnaast kan het zijn dat de inhoud van je werk je helemaal niet bevalt en is de druk continu te hoog of kan je de verantwoordelijkheden niet aan. Dit gecombineerd met een team waarin je niet kan functioneren door bijvoorbeeld en slechte sfeer, conflicten of getreiter zorgt ervoor dat je iedere dag met lood in je schoenen naar je werk gaat.

Het zijn vaak de  doorzetters die uiteindelijk teveel van zichzelf willen, of niet besluiten om een stapje terug te doen. De signalen beginnen vaak al een stuk vroeger. Het begint met het verdwijnen van de zin om te werken, vergeetachtigheid en prikkelbaar zijn. Ook wordt de concentratie al snel minder.

Psychische klachten

In een later stadium komen er nog andere klachten bij. Je kan je niet meer opladen om iets te doen. Er ontstaan concentratie- en geheugenklachten en er treed kwaadheid op. Dit alles zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je continu faalt in alles wat je doet, slaapproblemen en gespannen zijn. Hierdoor kom je vaak nergens meer aan toe en ga je zitten piekeren.

Lichamelijke klachten

Burnout symptomen komen ook lichamelijk voor. Vaak ontstaan er pijnklachten als hoofdpijn, maagpijn en spierpijn. Pas op dit moment wordt er vaak hulp gevraagd van buitenaf. Dan treedt gelijk schaamte op doordat mensen denken dat ze hebben gefaald.

Reacties zijn gesloten.