Zeg ja tegen Mindfulness!

Meditatie verlicht depressieve klachten

Dagelijks dertig minuten mediteren kan de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University.

Foto:  Thinkstock

“Er zijn veel mensen die mediteren, maar het wordt nooit als medische therapie gebruikt”, vertelt hoofdonderzoeker Madhav Goyal.

“Ons onderzoek laat echter zien dat meditatie net zo goed bepaalde spannings- of depressieve klachten kan verminderen als antidepressiva. Dit geldt niet voor mensen met ernstige klachten.”

Samen met zijn collega’s beschrijft Goyal in het tijdschrift JAMA Internal Medicine de resultaten van het onderzoek. Ze keken naar verschillende studies en evalueerden in welke mate klachten veranderden als gevolg van meditatie.

Resultaten

De onderzoekers vonden dat klachten als spanning, depressie en pijn verbeterde na een mindfulness meditatieprogramma van acht weken. Ook het stressniveau en de kwaliteit van leven leken een klein beetje te verbeteren.

Ook een half jaar na het programma leken de verbeteringen nog stand te houden. Ook na controle voor een eventueel placebo-effect bleven de resultaten overeind staan. Daarbij vonden de onderzoekers ook geen schadelijke effecten van meditatie.

Mediteren

“Veel mensen denken dat meditatie gelijk staat aan zitten en niets doen”, aldus Goyal. “Maar dat is niet het geval. Meditatie is een actieve training van de geest om bewustzijn te vergroten. Verschillende meditatieprogramma’s doen dit op verschillende manieren.”

Mindfulness meditatie leek in dit onderzoek het meeste effect te boeken. Over het algemeen wordt deze vorm van meditatie 30 tot 40 minuten per dag uitgevoerd. Het benadrukt het accepteren van gevoelens en gedachten zonder te oordelen en richt zich op ontspanning van het lichaam en de geest.

In de praktijk van de psycholoog van nu, maken we graag gebruik van deze technieken. Met resultaat. Vanaf februari naast individueel ook in klein groepsverband. Heb je vragen of wil je je opgeven? Dat kan door een mailtje te sturen naar: info@psycholoogvannu.nl

Reacties zijn gesloten.