‘Huisartsen moeten minder vaak anti-depressiva voorschrijven’

anti depressieva

Psychiater Bram Bakker vindt dat Nederlanders te veel ‘gelukspillen’ slikken. “De werking ervan wordt zwaar overschat”, staat in zijn boek Geluk uit een potje dat deze week is verschenen.

Bijna een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva.

Eerder deze maand publiceerde CBS de cijfers van 2014 over Nederlanders met psychische klachten. Tien procent van de mensen ouder dan 12 jaar had klachten. Vooral jonge meisjes en oudere vrouwen vormen een risicogroep.

Kunt u duidelijk maken welke groep pillenslikkers volgens u overbodig is?

“Ik weet niet hoe groot de groep is van mensen die anti-depressiva echt nodig hebben, want die zijn er natuurlijk. Ik zie alleen dat er steeds meer mensen zijn die pillen slikken, en dat blijkt ook uit cijfers, ieder jaar 3 procent toename, terwijl het aantal mensen met psychische klachten al jaren stabiel is. Veel mensen zijn misschien wel somber, maar niet depressief met de klassieke klachten als gewichtsverlies, eindeloos piekeren, niet kunnen slapen, afvallen. En dan zijn er de mensen die ‘niet lekker in hun vel zitten’ en andere vage klachten hebben. Klachten die eventueel bij een depressie kunnen horen, maar die ook op een andere manier te verhelpen zijn, en waarvoor je geen antidepressiva hoeft te slikken.”

U legt een deel van het probleem bij de huisartsen, die volgens u de pil ‘te makkelijk’ voorschrijven. Is er een alternatieve medicatie?

“Als iemand komt met een klacht als slapeloosheid, dan zou een huisarts kunnen beginnen met drie nachten een slaappil voorschrijven. Eigenlijk zouden huisartsen patiënten met depressieve klachten moeten doorverwijzen naar specialisten. Als iemand bijvoorbeeld diabetes heeft en insuline moet krijgen, wordt dat ook niet voorgeschreven door de huisarts. Een huisarts heeft maar kort de tijd om met patiënten te praten. Ik als psychiater heb meer tijd en kom er dan bijvoorbeeld achter dat de klachten komen door een te zware baan of een rouwproces.”
Bron: nu.nl

Reacties zijn gesloten.