Window of Tolerance

Hoe voelt het wanneer je lekker in je vel zit? Heb je dan voldoende energie, ben je dan opgewekt en ontspannen?
Ja? Dan zit je in jouw Window of Tolerance ofwel jouw optimale spanningsgebied.
Zolang je in je Window of Tolerance zit, kun je emoties en indrukken verwerken en een plek geven. Je zeilt als het ware in ‘een bootje op jouw rivier van welbevinden’.

Window of Tolerance

Het kan echter voorkomen dat er iets gebeurt waardoor de spanning te hoog wordt en je uit je Window of Tolerance raakt (het bootje bevindt zich dan in een storm op open zee).
Dat kan op 2 manieren: je komt in een overactieve staat (vechten-vluchten) terecht of juist in een passieve staat (bevriezen). Het Window of Tolerance is kleiner bij mensen die last hebben van een trauma. Hierdoor raken zij sneller uit balans.

Merk je dat je overmatig aan het piekeren bent, slecht slaapt, heel gespannen bent of depressief voelt? Druk je emoties weg door te snoepen, alcohol te drinken of andersoortig vluchtgedrag?
Op die momenten is het belangrijk om de weg naar je Window of Tolerance te vinden door in te grijpen en de spanning te reguleren zodat je weer in je natuurlijke functioneren komt.

Belangrijk is dat je gaat voelen en ervaren wat jouw ‘regelmogelijkheden’ zijn.
Zo is de de tegenhanger van in het overactieve gebied zitten: ontspannen en de tegenhanger van het passieve gebied en bevriezing: in actie komen!

Ga eens na wat je helpt om jezelf te ontspannen? Is dat een oefening of meditatie, een wandeling of creatieve bezigheid?
En wat helpt je om in beweging/actie te komen? Starten met iets leuks? Fijne muziek opzetten?
Kun je steun organiseren voor jezelf?

Hoe meer je reguleert, hoe meer grip je ervaart en hoe rustiger het wordt.

Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met me op.

Reacties zijn gesloten.