Weltrusten!

‘Regelmatige slaappatroon gunstig voor gewicht’

Eerder onderzoek liet al zien dat een slaaptekort invloed heeft op je gewicht. Nu blijkt dat onregelmatige bedtijden ook negatieve consequenties heeft voor het gewicht.

Onderzoeker Bruce Bailey bestudeerde ruim 300 vrouwen tussen de 17 en 26 jaar van twee Western US Universities gedurende enkel weken. De studentes met de beste slaapgewoonten hadden een gezonder gewicht. Dat schrijft Bailey in het American Journal of Health Promotion.

 

Opstaan

De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn dat een consistente bedtijd – en vooral een consequente opstatijd – samen hangt met minder lichaamsgewicht en dat mensen die meer dan 8,5 uur of minder dan 6,5 uur slapen juist meer lichaamsvet hebben. Opvallend was dat de studenten die tussen de 8 en 8,5 uur per nacht sliepen het minste lichaamsvet hadden.

De onderzoekers vonden het vooral heel verrassend dat studenten die iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gingen en opstonden minder lichaamsvet hadden. Tot laat opblijven doet ons lichaam volgens Bailey meer slechts dan goeds. “We hebben onze interne klok en als we die door de war gooien, heeft dit blijkbaar invloed op onze fysiologie.”

 

Lekker slapen

De kwaliteit van slaap blijkt ook van belang voor de lichaamssamenstelling. Door overdag voldoende te bewegen kun je je slaapkwaliteit hoog houden. Ook een koele, rustige,donkere slaapkamer is belangrijk. Bailey benadrukt dat het niet slim is om je slaap op te offeren. “Zeker studenten vinden het stoer om weinig te slapen.”

Bron: nu.nl

Reacties zijn gesloten.