Blog
Relatietherapie en hechting
Citeren
Relatietherapie en hechting
Waarom relatietherapie in mijn ogen heel vaak bestaat uit een vorm van traumatherapie.
Wat vormt vaak de basis voor relatieproblemen? Als je dat mij vraagt....hechtings- of relationeel trauma.
Als er op dat vlak iets niet helemaal goed is gegaan, en je verwond bent geraakt, kom je dat later in je relaties met anderen tegen.
Vooral in je intieme relaties waarbij (je) de ander écht dichtbij wil/kan komen.
In die relatie(s) loopt het dan vast of stroef. Je weet elkaar niet (meer) te vinden of raakt elkaar telkens kwijt. Tot grote frustratie en wanhoop. Je wilt zo graag maar op de een of andere manier lukt het steeds maar niet.
Is de liefde over?
Zelden zie ik dat de liefde tussen mijn cliënten echt over is.
Vaker is het (pardon my french) ‘oude shit’, die ertussen staat waardoor de liefde en verbinding niet of nauwelijks meer voelbaar is.
Daarom kijk ik eigenlijk vrijwel meteen naar de eerder opgelopen pijn en tekorten van beide partners.
- Wat zijn jullie overlevingspatronen?
- Op welke momenten en manieren triggeren jullie elkaar?
- Wat wordt er bij jullie beide geactiveerd en hoe gedragen jullie je op die momenten?
- En wat hebben jullie nodig van jezelf in eerste instantie om weer met jezelf te kunnen verbinden en natuurlijk met elkaar.
Want kun je de verbinding met de ander aangaan als je de verbinding met jezelf niet echt voelt?
Ik denk dat het dan lastig wordt..
Patronen visueel maken
Mijn doel is daarom om snel visueel te maken, hoe de dynamiek tussen partners in elkaar steekt zodat zij kunnen zien én voelen vanuit welk perspectief zij de verbinding aan proberen te gaan. Is dat vanuit oude pijn of vanuit het hier en nu?
Dat maakt vrij snel helder dat ze eigenlijk vaak in hetzelfde schuitje zitten en haalt het vingerwijzen er vanaf.
Samen oefenen en leren reguleren
Vervolgens gaan we dieper in op het oude gemis/tekort/pijn van beide partners.
Samen voelen wat er gemist is en samen oefenen om dit toe te kunnen laten en te kunnen plaatsen/verwerken en te reguleren.
Kijken wat is er nodig?
En wat helpt om weer verticaal (met jezelf) en horizontaal (met de ander) te kunnen verbinden.
Dit doe je niet alleen door te praten en te analyseren maar juist vooral ook door te ervaren en te voelen. Vandaar de oefeningen.
Het stroomt weer!
Als het dan zover is, dat de kwartjes gaan vallen durft het hart te openen en kan de liefde weer stromen. De verbindingen zijn hersteld.
Dat zijn zulke mooie en dankbare momenten en processen. Vaak ontstaat er dan kippenvel op mijn armen..
Dan besef ik ten volle...wat een mooi en liefdevol werk heb ik toch!
Willen jullie ook weer de liefde laten stromen?
Lopen jullie vast en willen jullie ook weer dat de liefde kan stromen?
Neem dan contact met me op.
Wat belangrijk is om te weten, ik werk online. Dus via beeldbellen volgen jullie de therapie, deel ik de tekeningen en gaan we samen aan de slag met verschillende oefeningen.
Werkt dit net zo goed? Ja, na jaren van offline en online te hebben gewerkt, is er geen verschil qua resultaat.
Voelt het contact dan net zo nabij, ook dat is zo. De ervaring leert dat het afstemmen en verbinden prima op deze manier tot stand kan komen.
Literatuur
Li, Y., et al. (2024). The relationship between childhood trauma and romantic relationship quality: the mediating role of attachment style. Frontiers in Psychiatry, 15, 1519699
Dunford, A.B. (2025). The psychological effects of childhood trauma on adult relationships. BYU ScholarsArchive
Shinrin-yoku
Citeren
Shinrin-yoku
Eén keer per week ga ik uitgebreid in bad.
Geen bad met heerlijk geurend schuim en een rustig muziekje, ook lekker natuurlijk. Nee, ik neem een shinrin-yoku ofwel een bosbad. Ik ga als het ware door de 'natuurlijke wasstraat'. Althans zo ervaar ik het.
Net als je auto, bedekt met pollen en sahara-zand die je door een wasstraat haalt, laat ik mezelf 'mentaal opfrissen' door minimaal een half uur door het bos te wandelen.
En dat werkt dus! In ieder geval voor mij. Ik vertrek met een hoofd vol gedachten en kom er lekker fris en opgeladen weer uit.
De ene keer wat frisser dan de andere keer. Maar ik durf te zeggen, het levert me altijd wel iets positiefs op.
Vanuit Japan
Ik ben natuurlijk niet de enige die bewust de natuur opzoekt om mentaal op te frissen en me lekker in mijn vel te voelen. Veel mensen kennen de positieve effecten van in de natuur zijn. Sporten in de natuur, camperen, rondtrekken, hele volksstammen vinden het fijn om buiten actief te zijn.
In Japan voegt men echter iets toe aan de ervaring in de natuur. Zij koppelen een stukje Mindfulness aan de ervaring en noemen dat Shinrin Yoku, in het Nederlands: Bosbaden.
Het is inmiddels erg populair in Japan. Er bestaan al meer dan 60 officiële bosbad-routes én het wordt door artsen en therapeuten ingezet als onderdeel van behandeling.
Het idee om dit met elkaar te koppelen komt af van het Japanse ministerie van bosbouw. Ergens in de jaren 80 zijn zij mensen actief gaan adviseren om een bosbad te nemen.
De achterliggende gedachte was om de stijgende stress en burnout klachten te bezweren. Hiernaast zocht men ook naar preventieve methodes om het welzijn van hun bevolking te stimuleren.
Effecten op de gezondheid
Een aantal Japanse wetenschappers hebben aangetoond dat Bosbaden verschillende positieve effecten kan hebben op onze mentale én fysieke gezondheid.
Zo is aangetoond dat bosbaden o.a. leidt tot:
- Vermindering van stress en verbetering van stemming
Onderzoek toont aan dat bosbaden leidt tot een significante afname van stresshormonen, zoals cortisol. - Versterking van het immuunsysteem
Bijv. door contact met fytonciden (bepaalde stoffen die bomen uitscheiden) worden NK cellen gestimuleerd. - Verlaging bloeddruk en hartslag
- Verlichting van angst en depressie
Luister mijn opname (3 min)
Al met al denk ik dat we wel kunnen concluderen dat tijd in de natuur doorbrengen gezond voor ons is 🙂
Tips voor je bosbad:
- Kies een bos waar jij graag wandelt.
- Loop langzaam of ga lekker zitten/liggen en neem de tijd om alles om je heen op te merken.
- Gebruik al je zintuigen: luister naar de vogeltjes, ruik de geur van dennenbomen, voel de textuur van schors of bladeren, hoor de wind door de bomen waaien en kijk rustig om je heen.
- Verblijf minimaal 20-30 minuten in het bos om het effect te kunnen voelen.
Mocht je nu zelf weinig tijd hebben of heb je zin om 'mentaal even in het bos te zijn', kun je deze AUDIO luisteren die ik tijdens een van mijn bosbaden heb opgenomen.
Ook door even stil te staan en te luisteren naar deze natuurlijke geluiden, kun je al een rustgevend signaal geven aan je lichaam.
Een mini mentaal bosbadje.
Mindfulness
Wil je meer weten over mindfulness en hoe je dit ook thuis praktisch kunt toepassen in je leven, neem dan contact met me op. Er zijn verschillende manieren waarop je rust en ontspanning kunt vinden, ook thuis!
Zie hier een link naar het artikel op Pubmed
Relatietherapie (ook) voor jonge koppels
Citeren
Relatietherapie voor jonge koppels?
Relatietherapie werd vroeger vaak gezien als een laatste redmiddel om een langdurig huwelijk te redden, maar tegenwoordig kloppen steeds meer jonge koppels bij de therapeut aan. En hoewel sommigen van hen op een crisisafgrond staan, gebruiken anderen, zoals Evi en Kevin, beiden 33 jaar, relatietherapie als een manier om hun relatie te verfijnen. Of, zoals psychotherapeut Natalie Cawley het omschrijft, "het is zoals een personal trainer of de tandartsassistent."
Minder Taboe
In de afgelopen decennia, terwijl ons begrip van en de gevoeligheid voor mentale gezondheidsproblemen is toegenomen, is therapie veel minder taboe geworden. Sterker nog, in bepaalde kringen wordt het zelfs als ongebruikelijk beschouwd om geen therapie te volgen.
Volgens het National Center for Health Statistics steeg het percentage volwassenen dat het afgelopen jaar mentale gezondheidszorg had ontvangen van 19,2 procent in 2019 naar 23,9 procent in 2023.
Red Flags
Tegelijkertijd is de zogenaamde 'therapietaal' – voor zowel het goede als het slechte – een vast onderdeel van ons dagelijks vocabulaire geworden, vooral onder de mensen die veel online zijn.
We kennen allemaal onze verschillende hechtingsstijlen en zijn er kritisch op; beschuldigingen van 'red flags' 'gaslighting' en 'narcisme' vliegen zowel online als offline om de oren; en voor sommigen is het zelfs een dealbreaker in de datingwereld of een potentiële partner wel of niet in therapie zit.
Natuurlijke vervolgstap, 37% is ooit in relatietherapie gegaan
Het is dan ook logisch dat relatietherapie nu steeds meer als een natuurlijke vervolgstap wordt gezien.
Volgens de Verywell Mind 2023 Relationships & Therapy-enquête heeft 37 procent van de mensen die samenwonen met hun partner op enig moment relatietherapie gevolgd.
Uit de praktijk
Ook bij Psycholoog van Nu zien we dat er steeds meer jonge koppels zich aanmelden voor het volgen van een relatietraject. Dat vind ik zelf een mooie ontwikkeling!
Het is leuk en hoopvol om te merken, hoe bewust jonge mensen al bezig zijn met het gezond maken of houden van hun relatie.
Hoe eerder je immers leert over jezelf, je relatie, je hechtingspatronen en je triggers, hoe eerder je leert om deze te patronen te doorbreken en een gezonde verbinding aan te gaan met jezelf, je partner of andere belangrijke mensen in je leven.
Waardevolle investering
En als we ervan uitgaan dat je levensgeluk voor het grootste deel wordt bepaald door de kwaliteit van de relaties die je hebt, is dit vaak een waardevolle investering! Gemiddelde trajectduur is 4 tot 6 sessies, inclusief de intake.
Online therapie sessies
Ben je nieuwsgierig of wil jij ook graag met je partner in relatietherapie? Neem dan contact met me op. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden. Wat belangrijk is om te weten, de therapie sessies vinden Online plaats.
Wil je het hele artikel lezen? Klik dan op deze link
Bron: Cosmopolitan
Online EMDR Therapie
Citeren
EMDR therapie vanuit je eigen huis, wat zijn de voordelen?
De technologie in ons leven ontwikkelt zich snel, óók op het gebied van psychologische zorg.
Een van deze ontwikkelingen is de opkomst van Remote of Online EMDR Therapie.
EMDR is een bewezen effectieve therapie voor het verwerken van trauma's en het verminderen van de impact van negatieve ervaringen.
Het uitvoeren van EMDR-sessies op afstand biedt diverse voordelen voor jou als cliënt.
Toegankelijkheid en Gemak
Een van de voordelen van remote EMDR-sessies is dat de drempel om deze therapie te volgen lager kan worden.
Als cliënt kun je nu deelnemen aan sessies zonder dat je te maken hebt met reistijd en reiskosten.
Hiernaast is het fijne van remote sessies dat je niet meer per se hoeft te zoeken naar een psycholoog in de buurt.
Vertrouwde omgeving
Een ander voordeel is dat je vanuit je vertrouwde omgeving de therapie volgt. Dit kan vooral gunstig zijn als je je ongemakkelijk voelt bij het bezoeken van de praktijk of als je moeite hebt om je te ontspannen in onbekende omgevingen.
Effectief én leuker!
Een voordeel voor zowel jou als cliënt en mij als psycholoog is dat het online programma waarmee ik werk, op een leuke en handige manier jou afleidende taken bezorgd waardoor het proces effectiever kan zijn.
Hiernaast kunnen de verschillende taakjes ook voor een extra ontspanning zorgen omdat er ook grappige opdrachten tussen zitten. Dit helpt allemaal om beter te kunnen verwerken. Deze online vorm van therapie is een waardevol en effectief alternatief voor traditionele face-to-face EMDR sessies.
Voelt het contact tussen ons net zo nabij?
Sommige cliënten vragen zich af of het contact tijdens remote EMDR therapie hetzelfde voelt als wanneer je elkaar face to face ziet.
Uit de ervaringen van cliënten die online sessies hebben gevolgd alsook mijn eigen ervaring, blijkt dat dit nét zo nabij en persoonlijk kan voelen.
Via een stabiele internetverbinding (dat is wel belangrijk), kun je elkaar goed zien en zowel verbale als non-verbale uitingen opvangen. De rust die de online sessie geeft, zorgt er ook voor dat we goed contact kunnen maken en een veilige band op kunnen bouwen.
Dit laatste is een hele belangrijke voorwaarde om een therapie te laten slagen.
Een veilige sfeer waarin je je gehoord, gezien en gesteund voelt staat op nummer 1
Meer info
Als je worstelt met enkelvoudige trauma's, angsten of negatieve overtuigingen, kan remote EMDR-therapie een handige therapievorm zijn om dit aan te pakken.
Online of remote EMDR is niet alleen toegankelijker, maar ook comfortabeler, effectief én leuker!
Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Neurodivergent Training
Citeren
We want to welcome you to our new Neurodivergent Training
What to expect
- Meet like-minded neurodivergent young adults and share experiences in a supportive group
- Gain insight in yourself and how your neurodivergence affects you
- Learn relaxation techniques that help manage stress, and how to use them in daily life
- Get practical tools and strategies to improve your planning skills
- Enhance your self-image through creative and positive therapy exercises
The training is led by Emma, a psychologist/creative therapist with ADD, experienced in neurodivergent coaching. The sessions will be in English.
The training consists of 4 sessions
- First session focuses on insight and recognition
- Second session covers executive functions like planning skills, prioritization, time management, and motivation
- Third session explores different ways to relax
- Final session helps deal with your inner critic and develop a more positive self-image
Practical Training Info
The training consists of 4 sessions of 1.5 hour each. We will start on:
- Friday 14-3 – 16.00–17.30
- Friday 28-3 – 16.00–17.30
- Friday 11-4 – 16.00–17.30
- Friday 25-4 – 16.00–17.30
The costs are 69 euro per session. Included are creative materials, and of course tea, coffee and something to snack! Yayyyyy 🎉
If you feel a YES this resonates with me:
Just click on the button or send a message to info@psycholoogvannu.nl
Hope to see you there!