test-blog

Blog

Online EMDR Therapie

Citeren

EMDR therapie vanuit je eigen huis, wat zijn de voordelen?

De technologie in ons leven ontwikkelt zich snel, óók op het gebied van psychologische zorg.
Een van deze ontwikkelingen is de opkomst van Remote of Online EMDR Therapie.
EMDR is een bewezen effectieve therapie voor het verwerken van trauma's en het verminderen van de impact van negatieve ervaringen.
Het uitvoeren van EMDR-sessies op afstand biedt diverse voordelen voor jou als cliënt.

Remote EMDR therapie

Toegankelijkheid en Gemak

Een van de voordelen van remote EMDR-sessies is dat de drempel om deze therapie te volgen lager kan worden.
Als cliënt kun je nu deelnemen aan sessies vanuit het comfort van je eigen huis, zonder dat je te maken hebt met reistijd en reiskosten.
Hiernaast is het fijne van remote sessies dat je niet meer per se hoeft te zoeken naar een psycholoog in de buurt.

Vertrouwde omgeving

Een ander voordeel is dat je vanuit je vertrouwde omgeving de therapie volgt. Dit kan vooral gunstig zijn als je je ongemakkelijk voelt bij het bezoeken van de praktijk of als je moeite hebt om je te ontspannen in onbekende omgevingen.

Effectief én leuker!

Een voordeel voor zowel jou als cliënt en mij als psycholoog is dat het online programma waarmee ik werk, op een leuke en handige manier jou afleidende taken bezorgd waardoor het proces effectiever kan zijn.
Hiernaast kunnen de verschillende taakjes ook voor een extra ontspanning zorgen omdat er ook grappige opdrachten tussen zitten. Dit helpt allemaal om beter te kunnen verwerken. Deze online vorm van therapie is een waardevol en effectief alternatief voor traditionele face-to-face EMDR sessies.

Voelt het contact tussen ons net zo nabij?

Sommige cliënten vragen zich af of het contact tijdens remote EMDR therapie hetzelfde voelt als wanneer je elkaar face to face ziet.
Uit de ervaringen van cliënten die online sessies hebben gevolgd alsook mijn eigen ervaring, blijkt dat dit nét zo nabij en persoonlijk kan voelen.

Via een stabiele internetverbinding (dat is wel belangrijk), kun je elkaar goed zien en zowel verbale als non-verbale uitingen opvangen. De rust die de online sessie geeft, zorgt er ook voor dat we goed contact kunnen maken en een veilige band op kunnen bouwen.
Dit laatste is een hele belangrijke voorwaarde om een therapie te laten slagen.
Een veilige sfeer waarin je je gehoord, gezien en gesteund voelt staat op nummer 1

Meer info

Als je worstelt met enkelvoudige trauma's, angsten of negatieve overtuigingen, kan remote EMDR-therapie een handige therapievorm zijn om dit aan te pakken.
Online of remote EMDR is niet alleen toegankelijker, maar ook comfortabeler, effectief én leuker!

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Neurodivergent Training

Citeren

We want to welcome you to our new Neurodivergent Training

What to expect
  • Meet like-minded neurodivergent young adults and share experiences in a supportive group
  • Gain insight in yourself and how your neurodivergence affects you
  • Learn relaxation techniques that help manage stress, and how to use them in daily life
  • Get practical tools and strategies to improve your planning skills
  • Enhance your self-image through creative and positive therapy exercises

The training is led by Emma, a psychologist/creative therapist with ADD, experienced in neurodivergent coaching. The sessions will be in English.

The training consists of 4 sessions
  1. First session focuses on insight and recognition
  2. Second session covers executive functions like planning skills, prioritization, time management, and motivation
  3. Third session explores different ways to relax
  4. Final session helps deal with your inner critic and develop a more positive self-image
Practical Training Info

The training consists of 4 sessions of 1.5 hour each. We will start on:

  • Friday 14-3 – 16.00–17.30
  • Friday 28-3 – 16.00–17.30
  • Friday 11-4 – 16.00–17.30
  • Friday 25-4 – 16.00–17.30

The costs are 69 euro per session. Included are creative materials, and of course tea, coffee and something to snack! Yayyyyy 🎉

If you feel a YES this resonates with me:
Just click on the button or send a message to info@psycholoogvannu.nl

Hope to see you there!

I want to join!

Nieuwe Locatie

Citeren

Welkom in onze nieuwe praktijk!

Vanaf 1 oktober 2024 heten we je graag welkom in onze nieuwe praktijk in het Videolab op Strijp-S.

Dankjewel Glasgebouw!

Sinds 2010 zijn we gevestigd op het Strijp-S gebied. We zijn ooit gestart in het Glasgebouw. De ontwikkeling van Strijp-S stond destijds nog in de kinderschoenen. Er waren nog weinig faciliteiten aanwezig maar desondanks, voelde we ons meteen thuis.
Vanaf die tijd is de praktijk zich gaan ontwikkelen met als resultaat een breed aanbod qua therapiemogelijkheden zowel voor individuele hulpvragen, EMDR als relatietherapie.
Er ontstonden verschillende samenwerkingen, groepsbijeenkomsten en gezellige momenten met andere collega's op de werkvloer.

Vanaf de start was altijd al duidelijk dat het Glasgebouw her-ontwikkeld zou worden en nu was het dan zover. Einde huurcontract.

Welkom in het Videolab!

Omdat we Strijp-S zo'n fijne en inspirerende plek vinden, vinden we het heel tof dat we een nieuwe praktijkruimte hebben gevonden bij de buurman om de hoek: het Videolab gebouw.

Het Videolab voelt voor ons als een upgrade. Het is nét wat luxer, wat meer faciliteiten en er zijn meer mogelijkheden. We hebben hard gewerkt om de nieuwe praktijk sfeervol in te richten en zijn blij met het resultaat.

Emma werkt vanaf de nieuwe locatie en ik (Ineke) werk via online therapiesessies. Je kunt hierin als cliënt kiezen wat je voorkeur heeft.
We kijken ernaar uit om je te ontvangen.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via info@psycholoogvannu.nl

Liefs Emma en Ineke

Vagus Nerve en Immuunsysteem

Citeren

Vagus Nerve en Immuunsysteem

Steeds meer wordt er duidelijk dat de Vagus Nerve invloed op onze gezondheid en immuunsysteem heeft.
Het positief beïnvloeden van onze Vagus Nerve kan gezondheidswinst opleveren. Dit heb ik zelf mogen ervaren in mijn zoektocht naar herstel van Long Covid klachten.

Lees hier verder om een samenvatting van het onderzoek over relatie Vagus Nerve en immuunsysteem te lezen, gepubliceerd in Nature op 1 mei 2024.

Vagus Nerve

Onderzoek

Tijdens dit onderzoek met betrekking tot de Vagus Nerve en immuunsysteem hebben wetenschappers cellen in de hersenstam geïdentificeerd die immuunsignalen uit het lichaam waarnemen. Deze cellen fungeren als de belangrijkste regelaars van het ontstekingsproces van het lichaam.

Het brein speelt dus een cruciale rol in het reguleren van het immuunsysteem.
Deze bevinding kan leiden tot behandelingen voor auto-immuunziekten en andere aandoeningen die worden veroorzaakt door een overmatige immuunrespons.

Immuunrespons

Wanneer het immuunsysteem een indringer detecteert, start het een ontstekingsreactie. Deze reactie moet echter met precisie worden gecontroleerd: te zwak kan leiden tot infecties, terwijl te sterk het lichaamseigen weefsels kan beschadigen.
Eerdere studies hebben aangetoond dat de Nervus Vagus, een groot netwerk van zenuwvezels dat het lichaam met de hersenen verbindt, de immuunrespons beïnvloedt. Maar welke specifieke hersenneuronen worden geactiveerd door immuunprikkels, bleef onduidelijk.

Om dit te onderzoeken, monitorde het team de activiteit van hersencellen nadat ze muizen hadden geïnjecteerd met bacteriële verbindingen die ontsteking veroorzaken. Ze identificeerden neuronen in de hersenstam die aansloegen op de immuunprikkels. Het activeren van deze neuronen met een medicijn verminderde de niveaus van ontstekingsmoleculen in het bloed van de muizen. Het uitschakelen van de neuronen leidde tot een ongecontroleerde immuunrespons.

Verdere experimenten onthulden twee afzonderlijke groepen neuronen in de vagus nerve: een die reageert op pro-inflammatoire immuunmoleculen en een andere die reageert op anti-inflammatoire moleculen.
Deze neuronen sturen signalen naar de hersenen, waardoor het de immuunrespons kan monitoren.

Lichaam-Hersenennetwerk

De ontdekking van dit nieuwe lichaam-hersenennetwerk biedt mogelijkheden om gebroken immuunresponsen te herstellen bij verschillende aandoeningen, zoals auto-immuunziekten en zelfs langdurige COVID.
Therapieën gericht op de nervus vagus hebben al veelbelovende resultaten opgeleverd bij ziekten zoals multiple sclerose en reumatoïde artritis.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, benadrukken experts dat er nog veel onbekend is over hoe hoe de interactie precies in elkaar zit tussen het brein en het immuunsysteem. Toekomstig onderzoek zal hopelijk meer inzicht geven in dit complexe systeem.

Wil je meer weten over hoe je zelf kunt werken aan het verstevigen van je Vagus Nerve? Stuur dan een berichtje via info@psycholoogvannu.nl

Bron:
https://www.nature.com/articles/d41586-024-01259-2

Window of Tolerance

Citeren

Window of Tolerance

Hoe voelt het wanneer je lekker in je vel zit? Heb je dan voldoende energie, ben je dan opgewekt en tegelijkertijd ontspannen?
Als dat zo is, zit je in jouw Window of Tolerance (Dan Siegel, 1999) ofwel jouw optimale en comfortabele spanningsgebied.

Binnen deze "window" ben je in staat om helder te denken, flexibel te reageren op situaties, en op een gezonde manier om te gaan met emoties.

Hoe voelt het in je Window?

Wanneer je in jouw Window of Tolerance zit, is er een gevoel van harmonie en flow.
Je bent in verbinding met jezelf én met de ander, en je reageert vanuit rust in plaats van overleving. Je voelt ruimte om emoties te ervaren zonder dat je overspoeld raakt of jezelf verliest. Dit zorgt ervoor dat je adequaat kunt reageren op situaties en op een natuurlijke manier contact maakt met de mensen om je heen.
Vergelijk het met varen in een bootje op een rustige rivier: je beweegt soepel mee met de stroming van het leven.

Het leven is echter dynamisch en het kan voorkomen dat er gedurende de dag iets gebeurt waardoor de spanning te hoog wordt en je als gevolg daarvan uit je Window of Tolerance raakt.
Je bootje bevindt zich dan in een storm op open zee in plaats van op je rustige riviertje.

Window of Tolerance

Uit je Window

Er zijn verschillende manieren of richtingen om uit je window of tolerance te raken.
1. Je komt in een overactieve staat (vechten-vluchten) terecht, de zogenaamde boven-route
2. Of juist in een passieve staat (bevriezen) de onder-route

In onderstaande figuur zie je voorbeelden van gevoelens die horen bij een overprikkelde reactie en die van een passieve reactie.

Window of Tolerance

Voorbeelden van gevoelens/emoties en gedrag van de bovenroute zijn: Snel denken en praten, willen controleren, angst of paniek voelen, de strijd aangaan etc.
Voorbeelden van gevoelen/emoties en gedrag van de onderroute zijn: depressiviteit, terugtrekken, op de automatische piloot leven, dissociëren etc.

Trauma en Window

Het Window of Tolerance is kleiner bij mensen die last hebben van een trauma. Het zenuwstelsel is vaak chronisch overbelast. Hierdoor is de veerkracht en ruimte om prikkels op te kunnen vangen verminderd en raakt men sneller uit balans.

Door o.a. het trauma te verwerken kan er meer ruimte in het window ontstaan zodat je veerkracht versterkt wordt en het vermogen om met stressvolle situaties om te gaan verbeterd wordt.

Herkennen van je Window

Om effectief met je Window of Tolerance te werken, is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen.
Dit begint met het bewust worden van hoe het voelt om binnen je window te zijn.

Hoe gedraag je je als je in balans bent? En hoe voel je je wanneer de spanning oploopt? Word je hyperactief en gejaagd (bovenroute), of voel je je uitgeput en teruggetrokken (onderroute)? Het herkennen van deze signalen is essentieel om op tijd in te grijpen voordat je uit je window raakt.

Hoe beter je voelt hoe het is om in je window of tolerance te zitten, hoe beter je ook kunt merken wanneer je er niet meer in zit.
Herken jij bij jezelf wat er bij jou gebeurt wanneer de spanning oploopt en je (te) veel stress ervaart? Schiet je dan in de bovenroute of word je juist passief? Of wisselen deze verschillende routes elkaar af?

Werken met je Window

Zodra je in de gaten hebt waar je je emotioneel bevindt, in- of buiten je window, kun je daarmee aan de slag.
Wanneer je merkt dat je bv overmatig aan het piekeren bent, slecht slaapt, heel gespannen bent of je depressief voelt, is het belangrijk om de weg naar je Window of Tolerance terug te vinden.
Dit doe je door in te grijpen en de spanning te reguleren zodat je weer in je natuurlijke ontspannen staat van zijn komt.

Er zijn verschillende strategieën om jezelf weer terug in je window te krijgen.
Deze technieken richten zich op het reguleren van je zenuwstelsel en het verlagen van spanning:

Voor hyperarousal: Als je merkt dat je piekert, gespannen bent, of moeilijk kunt ontspannen, is het belangrijk om methoden te vinden die je helpen kalmeren.
Dit kan variëren van een (huis)dier knuffelen, jezelf zachtjes omhelzen, ademhalingsoefeningen doen, meditatie, een wandeling maken, of een warm bad nemen. Apparaatjes zoals de Moonbird kunnen hierbij helpen door je ademhaling te coachen, waardoor je zenuwstelsel weer in een ontspannen staat komt.

Voor hypoarousal: Als je merkt dat je je terugtrekt of lusteloos voelt, kan beweging en actie juist helpen om weer in je window te komen. Denk hierbij aan activiteiten zoals dansen, sporten, of het opzetten van muziek waar je blij van wordt. Creatieve bezigheden of tijd doorbrengen met vrienden kan je helpen om je weer veilig te voelen en uit die bevroren staat te komen.

Hiernaast kun je aandacht gaan geven aan het vergroten van je window of tolerance.
Dit kun je doen door ervoor te zorgen dat je je gemiddeld gezien vaker in een veilige en ontspannen staat bevindt.
Structureel zorgen voor momenten van ontspanning door bijvoorbeeld dagelijks te mediteren of op een andere manier je zenuwstelsel te trainen.

Voorbeelden van het trainen van je zenuwstelsel zijn o.a. het doen van koude training of je kunt de zenuw die verantwoordelijk is voor ontspanning, versterken door het gebruik van Nervus Vagus stimulatie door middel van oefeningen of bv een apparaatje de Amofit of de Nurosym.
Voordat je dit overweegt, is het belangrijk om te checken of dit wel voor jou geschikt is, en te overleggen met je behandelaar of betrokken arts.
Er zijn situaties waarbij deze methode niet geschikt is zoals wanneer je een pacemaker of andere electronische implantaten hebt, zwanger bent, last van epilepsie hebt, een orgaanstransplantatie hebt ondergaan. Ook is het goed om te weten dat deze vorm van stimulatie niet geschikt is voor kinderen onder de 18 jaar (Nurosym). Ook wanneer je last hebt van een zeer gevoelig zenuwstelsel raad ik deze producten niet aan.

Regelmogelijkheden

Belangrijk is dat je gaat voelen en ervaren wat jouw 'regelmogelijkheden' zijn.
Zo is de de tegenhanger van in het overactieve gebied zitten: ontspannen en de tegenhanger van het passieve gebied en bevriezing: in actie komen!

Ga eens na wat je helpt om jezelf te ontspannen en je veilig te voelen?
Is dat een oefening of meditatie, een wandeling of creatieve bezigheid?
Raak je ontspannen van een warm bad?
Ben je bekend met koude training en/of ademoefeningen?

Een helpende tool waarmee we graag werken is een Moonbird. Een moonbird is een apparaatje wat als ademcoach dient. Met behulp van een Moonbird kun je jezelf door het volgen van het tempo met je adem jezelf begeleiden naar rust en ontspanning.
Ook kan een verzwaringsdeken of een Flowee Spijkermat helpen om je zenuwstelsel tot rust te laten komen.

En wat helpt je om in beweging/actie te komen?
Starten met iets leuks?
Fijne muziek opzetten?
Even dansen of zingen?
Sporten?
Kun je steun organiseren voor jezelf?

Samenvattend

Werken met je Window of Tolerance betekent:
Meer ruimte maken zodat je minder snel getriggerd wordt en je zenuwstelsel stabieler en veerkrachtiger wordt.
Reguleren, de weg weer terugvinden als je jezelf een beetje kwijt bent geraakt.

Belangrijk is dus dat je gaat voelen en ervaren hoe groot jouw Window is en wat jouw ‘regelmogelijkheden’ zijn. Hoe meer je kunt reguleren hoe meer grip je op je emoties krijgt en hoe meer rust je kunt ervaren.

Hulp

Wil je meer inzicht krijgen in hoe jouw Window of Tolerance werkt? Heb je hulp nodig om je emoties te reguleren? Wil je meer rust en ontspanning ervaren?

Neem dan contact met ons op, Emma en ik kunnen je helpen in het weer in balans brengen van jouw zenuwstelsel.

Contact opnemen