Psycholoog van Nu geeft antwoord op vragen van lezers Gezondheidsnet

Last van stress en spanningen? Ontevreden over jezelf of met het werk wat je doet? Onzeker over je gewicht en je uiterlijk? Elke dag bezig met eten of juist niet eten? Psycholoog Ineke van Gent geeft antwoord op je vragen.

                           Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf!

Wil jij een vraag stellen aan Ineke? Stuur dan een mailtje! Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Ineke deze beantwoorden en publiceren we deze op de site.

Dagelijks ziet Ineke mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.

Alleen

Meestal melden mensen zich pas aan wanneer ‘het water tot de lippen staat’ en het probleem heel groot is geworden. Dat is begrijpelijk, veel mensen  leven met de overtuiging dat zij het zelf moeten kunnen oplossen. Stel jezelf eens de vraag, wie kan alles alleen?

Hoewel ieder mens uniek is, is er ook iets wat iedereen verbindt: als mensen zich bij mij aanmelden zitten zij niet lekker in hun vel en zijn zij hierdoor niet gelukkig.

Ineke: “wanneer iemand zich aanmeldt, kijken we eerst of er een ‘klik’ is. Dat is een belangrijke voorwaarde om de begeleiding te laten slagen. Vervolgens kijken we samen wat er aan de hand is, welke factoren het probleem of de klacht in stand houden en hoe men weer grip op de situatie kan krijgen. Soms betekent dit het leren accepteren van iets wat niet te veranderen is, een andere keer juist om duidelijke grenzen aan te geven. Kortom, anders leren omgaan met jezelf en je omgeving.”

Wat past bij jou?

Binnen de psychologie bestaan verschillende stromingen. Cognitieve therapie richt zich bijvoorbeeld op het verkrijgen van (ander) inzicht, waardoor er ook andere gedachten, gevoelens en gedragingen kunnen ontstaan. Bij mindfulness gaat het meer om waarnemen en leren accepteren van gedachten en gevoelen zonder je er door te laten leiden.

Ieder mens is uniek. Daarom is het van belang dat je op zoek gaat naar een psycholoog die samen met jou kan kijken welke methodiek het beste aansluit bij jouw hulpvraag. Voorbeelden van verschillende methodieken zijn: EMDR (wordt vaak gebruikt bij de verwerking van trauma’s), mindfulness en aandachtgerichte therapie (MBCT), schematherapie (veel gebruikt wanneer er problemen spelen binnen de persoonlijkheid), EFT (een methode om relatieproblemen op te lossen), NLP (neuro linguïstisch programmeren), cognitieve therapie en coachingstechnieken waarin er concreet wordt gewerkt aan de doelen die je wilt bereiken.

Kun je ook hulp of steun gebruiken? Kijk dan eens of een psycholoog iets voor je zou kunnen betekenen. Zelf maar niet alleen!

Ineke is aangesloten bij verschillende beroepsverenigingen. Ze is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van psychologen (NIP), bij de Landelijke Vereniging van Psychosociaal Werkenden (LVPW) en bij het EFT Netwerk. De praktijk van Ineke van Gent is gevestigd in Eindhoven, Noord Brabant. Meer informatie vind je op de website van Ineke.

Reacties zijn gesloten.