Morgen doe ik het helemaal anders…De Dieet Illusie en wat WEL Helpt!

Je kunt elke maandag opnieuw op dieet gaan… en op donderdag ontdekken dat het alweer mislukt is.

1. Dit keer doe je het helemaal anders!

Je ontbijt ineens met groene smoothies of gebakken eieren, je luncht met crunchy salade en ‘s avonds eet je quinoa en linzenburgers met spinazie. Heel lekker, heel gezond, maar wel … ehm… anders. En dat is nou net waar het mis gaat. Alles in één keer veranderen hou je niet vol! Het is veel gemakkelijker om gewoontes stuk voor stuk aan te pakken. Het resultaat komt dan misschien minder snel, maar het komt er wel. En het volhouden gaat bijna vanzelf.

2. Je eet NOOIT meer…..

Dit is je goede voornemen: je eet nooit meer chips. En trouwens ook nooit meer chocolade. Ook hier gaat het gegarandeerd mis! Want door elk verbod ontstaat verleiding. Alles wat je jezelf verbiedt, gaat rondzingen in je hoofd en wordt alleen maar aantrekkelijker. Leg jezelf geen verboden op. Stel hooguit regels hoe vaak en hoeveel je van ‘verleidingen’ wilt eten. Bijvoorbeeld: chips mag, maar alleen in het weekend en alleen een klein zakje/bakje.

3. Je gaat lekker laat naar bed

Een tekort aan slaap is een bewezen risicofactor voor overgewicht. Waarschijnlijk zorgt een slaaptekort en het verstoren van je biologische klok ervoor dat je stofwisseling daalt. Maar er zit nog een andere kant aan: als je moe bent, heb je de neiging om je vermoeidheid ‘weg te eten’. Vooral suiker geeft je dan weer snel een kick, zodat je er weer even tegen kan. Helaas is het effect van suiker ook weer snel uitgewerkt. Vroeger naar bed voorkomt snoepen!

4. Dat glaasje wijn moet kunnen

Natuurlijk moet je jezelf geen wijn verbieden (zie punt 2), maar het is wel slim om alcohol te matigen als je aan de lijn doet. Niet alleen levert zo’n glas wijn je flink wat calorieën, het zorgt er ook voor dat je eetlust toeneemt en dat je remmingen minder worden. Voor je het weet, ga je snacken.

5. Ik eet alles mager

Kiezen voor vetvrij beleg, voor halvarine, sla zonder dressing en 20+ kaas… Dat is niet slim. Mager eten is echt achterhaald! Een mens heeft vet nodig in zijn voeding, vanwege de gezonde vetten en de vetoplosbare vitamines die in vet eten voorkomen. Zonder vet kun je niet. En nog iets: vet geeft verzadiging en is ook nog eens de perfecte drager van smaak. Proef maar eens het verschil tussen een tomatensaus zonder scheutje olijfolie en met. Als je heel mager eet, wordt je eten er echt niet lekkerder op. En dan weet je zeker dat je je dieet niet volhoudt.

6. Ik vind het zielig voor mezelf

Het is niet eerlijk: al jouw vrienden kunnen alles eten en zijn hartstikke slank, terwijl jij altijd op dieet moet! Ja, je vindt dat je moet lijnen, maar je motivatie komt niet van binnenuit. Het voelt als een straf die je van buitenaf wordt opgelegd. En straf is nu eenmaal niet de beste motivatie om gedrag écht te veranderen. Wees eerlijk naar jezelf. Kunnen jouw vrienden écht alles eten? Of stoppen ze gewoon na twee bitterballen in het café, terwijl jij dan nog het schaaltje noten leegeet? Zet de knop om. Zie gezond eten niet als zielig, maar als een manier om goed voor jezelf te zorgen. Maak het lekker, maak het niet te streng en hou de balans in de gaten. Net zoals je vrienden doen. Bron:gezondheidsnet.nl

 

Aanvulling Psycholoog van Nu:

Eet je telkens te veel, sta je een meerdere keren per dag op de weegschaal, kijk je in elke spiegel of ruit of vermijd je deze, durf je niet te eten of eet je en compenseer je het daarna door te bewegen, braken of laxeren?
Lees dan eens verder en voel eens of je mogelijk hulp kunt gebruiken.

Vaak is het overmatig bezig zijn met eten of juist niet eten/ gewicht en uiterlijk een soort vlucht. Iets wat je bezig houdt zodat je niet hoeft te voelen hoe het echt is. Kortom: om te kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. In de psychologie wordt dit ook wel een copingmechanisme genoemd. Een manier om ‘te copen’ ofwel om te gaan met het dagelijkse bestaan. Zo’n copingstrategie is er niet voor niets en dient een doel.

Het beschermt je tegen te veel pijn/verdriet/stress, woede of wat voor overweldigende emotie/gevoel dan ook.
Het dempt, leidt- en vlakt af waardoor je (redelijk) in staat bent te functioneren. Totdat je merkt dat het mechanisme de dienst uitmaakt en je leven erdoor wordt bepaald en je niet meer kunt doen wat je graag zou willen doen.  Isolatie en gevoelens van schaamte en eenzaamheid kunnen dan steeds groter worden.

Door te onderzoeken wat maakt dat je het leven niet kunt leven zonder die strategie te moeten gebruiken, kun je gaan bekijken wat je nog mag leren zodat je dat mechanisme niet meer nodig hebt om te functioneren. Met andere woorden, wat heb je nodig om te kunnen genieten van het dagelijkse leven zonder te hoeven vluchten in overeten of niet eten?

Herken je dit? Misschien heb je dan last van emotie-eten en ligt de oplossing niet in het diëten maar juist in het beter voor jezelf leren zorgen!
Gesprekken met handige tips en oefeningen kunnen je hierbij helpen.

Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact op via de website www.psycholoogvannu.nl

 

Reacties zijn gesloten.