JONGE VROUWEN IMITEREN EETGEDRAG TAFELGENOOT

 

NIJMEGEN – Eet je tafelgenoot juist weinig, dan houd je juist onbewust ook in. Met name jonge vrouwen hebben de neiging hebben om hun eetgedrag aan te passen aan dat van een ander.

Dat blijkt uit een onderzoek waarop Roel Hermans promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hij onderzocht de invloed van het eetgedrag van anderen op voedselinname. Daarvoor liet hij proefpersonen samen eten met een acteur die instructies kreeg over wat en hoe veel hij moest eten.

Zijn belangrijkste conclusie: “Vooral jonge vrouwen hebben de neiging om hun eetgedrag aan te passen aan dat van de eetpartner en eten meer of minder als de ander dat doet. Mannen hebben minder drang tot imitatie. Alleen tijdens grote honger lijken ze het eetgedrag van hun tafelgenoot te imiteren.”

 Onbewust

Het imiteren van eetgedrag wordt nauwelijks beïnvloed door individuele kenmerken zoals lijngedrag of het eigen gewicht. Sociale invloeden wegen veel zwaarder. Hermans vindt het belangrijk dat mensen zich daar meer bewust van worden.

“Als mensen meer inzicht krijgen in onbewuste processen die hun eetgedrag beïnvloeden, kan dat mogelijk ongezonde eetpatronen doorbreken. Bijvoorbeeld door bewuster stil te staan bij waarom je hoe veel eet. Het idee is dus dat mensen overgaan van mindless naar mindful eten”, aldus Hermans.

Reacties zijn gesloten.