Hoe kom je van je bindingsangst af?

Bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt als je een relatie aangaat. Je partner mag nooit écht dichtbij komen. Juist op het moment dat het serieus wordt, kap je de relatie af. Dat is namelijk het moment dat je je kwetsbaar voelt.

Geen smoesje

Bindingsangst en verlatingsangst hebben veel met elkaar te maken. Mensen met verlatingsangst zijn eigenlijk bang om zich te binden en mensen met bindingsangst vrezen juist dat ze verlaten worden. Ook worden beide angsten groter naarmate de relatie intiemer is.

Bindingsangst wordt vaak als smoesje gebruikt om een relatie uit te maken. Toch is het een bestaande psychische stoornis, die ontstaat vanuit onbewuste en niet verwerkte emoties.

Zaken die een rol kunnen spelen, zijn onzekerheid en een pijnlijk verleden. Misschien heb je weinig genegenheid van je ouders ontvangen. Of iemand die je dierbaar was, heeft ooit je vertrouwen geschonden. Bewust of onbewust probeer je nieuwe pijn te vermijden.

Tijdelijk of structureel?

Iedereen heeft wel eens last van een lichte bindingsangst. Twijfels over een relatie en de stappen die je daarin zet, zijn natuurlijk heel normaal. Maar soms wordt de angst structureel en overheersend. Wees eerlijk tegen jezelf en kijk in hoeverre de volgende stellingen voor jou gelden:

  • Ik wil wel een vaste relatie, maar ik kom niet verder dan kortstondige liefdes. Na een paar weken slaat altijd de twijfel over mijn nieuwe partner toe. En dan begin ik mijn leven als single te missen.
  • Ik vraag me altijd af of het wel de ware is. Misschien loop ik wel wat beters mis.
  • Mijn partners waren allemaal te makkelijk. Ik wil meer spanning!
  • Ik maak het uit als mijn partner te veel aandacht vraagt.
  • Op vakantie gaan samen met mijn partner? Ja dááág! Ik ga veel liever met vrienden.
  • Ik wil niet praten over samenwonen of kinderen krijgen. Dat ligt nog zover in de toekomst.
  • Ik val altijd op mensen die geen interesse hebben in een vaste relatie.

Herken je veel in deze stellingen? Dan is er een grote kans dat je last hebt van bindingsangst.

Oplossingen

Accepteer niet zomaar dat je bindingsangst hebt. Als je jezelf aanpraat dat het gewoonweg bij je hoort, kom je er ook nooit vanaf. Probeer met de volgende tips om de werkelijke oorzaak van je bindingsangst te achterhalen:

  • Praat. Binding is geen kwestie van magie, maar van goed overleg. Door gesprekken te voeren over je relatie, voorkom je misverstanden en spanning.
  • Gun jezelf de tijd om naar een relatie toe te groeien.
  • Zoek niet naar de perfecte partner. Twijfelen over de beste keuze is funest voor je relatie. Probeer je eerst oprecht te binden. Als je na verloop van tijd denkt dat jullie toch niet bij elkaar passen, heb je pas het recht om het uit te maken.

Als je er zelf niet goed uitkomt, kan een psycholoog uitkomst bieden. Samen leer je valse overtuigingen of weggestopte pijn onder ogen te zien. Als je de oorzaak kent, kun je aan oplossingen werken.

Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met me op.
www.psycholoogvannu.nl

Bron: nu.nl

Reacties zijn gesloten.