Hoe blijf je kalm tijdens een conflict?

Toon je gevoelens en luister naar elkaar!

Iedereen raakt wel eens in een conflict verzeild. Dit hoeft op zich geen negatieve gevolgen te hebben en kan zelfs verhelderend werken. De vraag is alleen: hoe blijf je kalm? Tot tien tellen is een veelgehoord advies. Maar er zijn meer tips.

Conflict of irritatie

Het voelt als een conflict, maar wellicht is het slechts een kleine irritatie. Ga eens rustig zitten of liggen en denk aan het ‘conflict’. Hoe voelt het en welke gedachten komen er bij je op? Misschien word je boos, maar het kan ook best zijn dat je ‘ineens’ merkt dat het eigenlijk maar om iets kleins gaat. Door afstand te nemen van het probleem, kijk je er neutraler naar en kun je het rustiger oplossen.

 Onderhandelen en ‘nee’ zeggen

Heb je een conflict met iemand, dan voelt dat vaak als een bedreiging. Immers, jouw belangen en wensen worden niet in acht genomen. Het voelt alsof je de strijd verliest en de ander macht over je uitoefent. Heel vervelend, maar probeer toch te voorkomen dat je in een slachtofferrol vervalt. Ben je het ergens niet mee eens, dan is dat je goed recht en ben je vrij je eigen beslissingen te nemen. Onderhandel over een oplossing of zeg simpelweg ‘nee‘.

Verplaats je in de ander

We zijn allemaal verschillende mensen met verschillende meningen en gedragingen. Dat weten we, maar bij een conflict houden we hier niet altijd rekening mee. Stel je hebt een conflict, bekijk de situatie dan eens van de andere kant. Denk niet gelijk dat er een conflict is.

Concreet zijn

Je herkent het vast wel. Bij een ruzie gebruiken beide partijen vaak woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’: ik moet altijd bellen of jij belt mij nooit! Of er wordt op de persoon gespeeld: jij bent zo gesloten! Soms volgen er zelfs dreigementen. Echt, daar bereik je niets mee. Het is beter kalm te blijven en concreet aan te geven wat je van de ander wilt of verwacht. Wees duidelijk en begin je zin met ‘ik’: “Ik zou het fijn vinden als jij mij wat vaker belt.”

Aan de bel trekken

Het is niet gemakkelijk een conflict bespreekbaar te maken. We stellen dat het liefst zo lang mogelijk uit. Stel dat jij gekwetst wordt of dat je de ander kwetst, dan wordt het alleen maar erger. Zo denk je, maar zo werkt het niet. Trek aan de bel voor de spanning echt te hoog oploopt en vertel rustig waarin voor jou het probleem zit.

Leren van kritiek

Het overkomt ons allemaal weleens dat een opmerking van iemand hard aan komt. Ga niet in de aanval, maar vraag je af waarom iemand dit zegt. Het verwijt draait meestal om je gedrag, niet om jou als persoon. Van goede kritiek kun je juist leren. Iedereen heeft positieve en negatieve kanten. Durf daarom ook jouw negatieve kanten onder ogen te zien.

Niet ik, maar wij

In plaats van ruzie te maken, is het veel beter te praten over oplossingen. Dit doe je niet door in de ‘ik’- en ‘jij’-vorm te praten. Denk en praat in de ‘wij’-vorm: “Hoe kunnen wij onze financiën het beste regelen?”. Je zult merken dat de ander dan veel rustiger reageert.

Gevoel tonen

Het is niet gemakkelijk je gevoelens te tonen. Immers, je zult misschien nog meer gekwetst worden. Toch werkt het niet zo. Juist door je gevoelens te laten zien en naar de ander te luisteren, zal het conflict eerder opgelost worden. “Het voelt helemaal niet goed dat we ruzie hebben. Wat kunnen we hier samen aan doen?”.

 

 Jezelf kennen

Jij kent jezelf als geen ander. Alvorens je ‘de aanval’ inzet, sta er dan eens bij stil hoe jij zult reageren. Is het de gewoonte dat je altijd gaat huilen? Of word je na één zin al boos? Als je weet hoe je tijdens een conflict reageert, dan kun je van tevoren kiezen voor een andere reactie.

Bron:gezondheidsnet

Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan gerust contact op. Elke confrontatie is een kans om verder te groeien in de relaties die je hebt met belangrijke anderen.

Reacties zijn gesloten.