Hulp bij
ADHD | Autisme
Heb je een diagnose AD(H)D, Autisme en/of ervaar je klachten als:
Moeite met planning en structuur
Uitstellen, moeilijk tot dingen komen
Te laat komen, weinig tijdsbesef
Veel in je hoofd zitten
Moeite met ontspannen
Perfectionisme en/of faalangst
Herkenbaar?
Je worstelt (onbewust) al jarenlang met school, studie, werk, het hooghouden van alle ballen in jouw dagelijks leven. Omdat je het goed wil doen wring je je in allerlei bochten, wat veel energie kost, en toch lukken dingen telkens niet. Je baalt van jezelf en wordt steeds strenger. Dit helpt echter niet en door je hoge eisen en perfectionisme wordt het moeilijker om los te laten en van het leven te genieten. In sommige gevallen kan dit leiden tot angstklachten, depressie, verslaving of burnout.
In een coachingtraject help ik je graag om deze cirkel te doorbreken en meer grip te krijgen op jezelf. We werken toe naar meer zelfcompassie, waarbij jij als een vriendelijke coach jezelf leert te begrijpen en beter met jouw klachten om te gaan.
Ik (Emma) bied een traject waarbij we uitgaan van 6-8 sessies, waarbij je meer inzicht krijgt in je klachten en praktische tools ontwikkelt.
Je krijgt een coachingmap van waaruit we telkens werken. Iedere sessie heeft een eigen thema (planning, ontspanning en zelfzorg, zelfbeeld, etc.).
In een aantal sessies gaan we creatief aan de slag. Aan het einde van elke sessie spreken we af wat je de komende week gaat oefenen. De volgende keer bespreken we hoe het is gegaan.
Op die manier kun je uitproberen wat wel en niet werkt voor jou en eventuele aanpassingen doen. Omdat iedereen anders is kijken we vooral naar wat voor jóu werkt, zodat je het voor langere tijd kunt gaan toepassen in jouw dagelijks leven.
Is er nog geen diagnose bij je vastgesteld? Naast coaching is het ook mogelijk om een Diagnostiek traject bij ons te volgen.
Tijdens dit traject neem ik een onderzoek bij je af en ontvang je een persoonlijk verslag met eventueel een officiële diagnose.
Vliegangst
Heb je last van vliegangst?
Bekruipt je een benauwd gevoel wanneer je eraan denkt om het het vliegtuig op vakantie te gaan?
Bezorgt de gedachte dat je er niet uit kunt stappen wanneer jij wilt je paniekgevoelens?
Veel mensen hebben last van vliegangst. Zij vinden het moeilijk om te vertrouwen, om zich als het ware 'over te geven aan het moment'. De angst voor een ongeluk of het pure feit niet de controle te hebben overheerst.
Het hebben van negatieve gedachten en gevoelens kan ervoor zorgen dat je of met veel spanning op reis gaat of dat je ervoor kiest om niet meer te vliegen waardoor je reismogelijkheden worden beperkt. Dat is jammer en niet nodig.
Met EMDR kun je de negatieve gedachten/gevoelens en associaties omtrent het reizen en je vliegangst aanpakken. EMDR kan de negatieve lading eraf halen waardoor je weer vrij bent om te gaan en te staan waar je wilt, zelfs met het vliegtuig.
EMDR heeft al veel mensen geholpen om van hun (vlieg)angst af te komen.
Wil je weten of EMDR jou ook kan helpen? Neem dan contact met me op.
Relatieproblemen
Heb je het gevoel dat je alleen staat in je relatie, dat je niet gesteund wordt in de opvoeding van de kinderen, dat je niet wordt gewaardeerd? Telkens ruzie en spanningen? Is je partner verliefd geworden op een ander of is het jou overkomen? Relatieproblemen komen vaak voor. Niemand heeft vroeger op school geleerd hoe je alle uitdagingen binnen een relatie kan aangaan.
Veel problemen binnen een relatie ontstaan wanneer er sprake is van onvoldoende betrokkenheid, hechting en contact tussen partners. Wanneer de behoeften van verbinding, veiligheid, gezien en gewaardeerd worden niet of onvoldoende vervuld worden binnen een relatie bestaat er de kans dat partners in een soort strijd of vicieuze cirkel belanden. Hierin proberen zij op allerlei manieren deze behoeften toch in te vullen.
Een voorbeeld hiervan is dat een partner verwijten gaat maken naar de ander of boos wordt met vaak onderliggende boodschappen zoals, ben je er wel voor mij als ik je nodig heb, ik mis je, ik voel me alleen. De andere partij pikt de onderliggende boodschappen vaak niet op en reageert door zich af te sluiten omdat de verwijten en de boosheid te veel pijn doen. Op dat moment is er sprake van een vicieuze cirkel die lang kan voortbestaan wanneer deze niet adequaat wordt doorbroken.
Door middel van EFT Relatietherapie, kan er inzicht worden verworven in de gedragspatronen van beide partners en kan men leren elkaar weer te zien, ontvankelijk te worden voor elkaar om zo een veilige en blijvende band te creëren.
"We zijn nooit zo kwetsbaar als wanneer we liefhebben"
Sigmund Freud
Hebben jullie een vraag of willen jullie meer informatie, vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt hierna zo snel mogelijk reactie.
Angst en Onzekerheid
Heb je last van angst en onzekerheid wanneer je over straat te loopt, bang om opmerkingen te krijgen van anderen, niet te durven spreken in een groep, in paniek raken wanneer je in een drukke omgeving bent? Of heb je een (auto) ongeluk meegemaakt en blijf je daar over dromen?
Angst en/of paniek is vaak een signaal van je lichaam dat er iets niet in orde is of dat er nog iets ontbreekt zoals een sociale vaardigheid. Ook kan er sprake zijn van een onverwerkte traumatische gebeurtenis die maakt dat je blokkeert op bepaalde momenten. Het trauma zal dan eerst verwerkt moeten worden voordat je weer geheel kunt ontspannen. Het kan ook zijn dat je al tijden over je grenzen gaat en dat je lichaam via de angst aan 'de noodrem' trekt.
Door beter naar jezelf te leren luisteren, je autonomie en sociale vaardigheden verder te ontwikkelen, kun je stevig in je schoenen komen te staan en kan de angst en onzekerheid verdwijnen.
Tijdens de therapie kijken we samen wat er precies aan de hand is. Waar de angst vandaan komt en wat er nodig is om deze angst te doen laten verdwijnen. In sommige situaties raad ik EMDR therapie aan. Voorbeelden waarbij EMDR therapie goed werkt zijn onder andere: angsten of fobien voor dieren, vliegangst en sociale angsten.
Heb je een vraag of wil je meer informatie, neem dan contact met mij op. Je ontvangt hierna zo snel mogelijk reactie.
Burnout
Terwijl je dit misschien nooit had verwacht is het zo; je bent in een burnout terecht gekomen of je dreigt in een burnout te raken.
Een burnout kan je overvallen omdat je steeds minder goed kan aanvoelen waar je werkelijk staat, hoe het met je gezondheid gesteld is. Je slaapt misschien al maanden slecht maar bent daar inmiddels aan gewend. Je drinkt steeds meer koffie en rookt meer en meer om de dag door te komen en elke dag red je het. Hoezo is er iets aan de hand? Totdat je op een dag totaal je overzicht kwijt bent, je angstig of emotioneel voelt en moe bent, zo moe...terwijl je niet meer kunt slapen.
Herken jij jezelf hierin?
Of is er al een diagnose burnout gesteld en ben je op zoek naar een praktische en passende interventie?
Neem dan contact op.
Wanneer lichaam en geest als gevolg van langdurige stress overspannen raken en niet meer kunnen herstellen, is er sprake van een burnout. Daardoor kunnen zich verschijnselen voordoen van:
-
- Geen ruimte meer voelen om contact te maken, gevoel van vervreemding
- Geen ruimte hebben om indrukken/emoties te verwerken
- Niet meer kunnen stilstaan en genieten van je leven
- Minder vertrouwen in jezelf dan voor de burn-out
Herstel is mogelijk!
Door te onderzoeken wat ervoor heeft gezorgd dat je vast bent gelopen, kan er worden gekeken naar wat je nog te leren/ontwikkelen hebt om op een andere manier met stressvolle situaties om te gaan om er zo sterker uit te komen en herhaling te voorkomen.
Wil je herstellen van je burnout en daarna niet meer terugvallen? Neem contact met me op om je situatie en de mogelijkheden te bespreken.
Spanning en Stress
Stress of spanning is gezond, zolang er een overeenstemming is tussen de eisen die worden gesteld of die je aan jezelf stelt en hetgeen je aankunt. Er is dan een evenwicht tussen de draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid). Je kunt dat zien als een weegschaal die in balans is. Het is dus niet erg om een keer onder spanning te staan, slecht te slapen, een meningsverschil te hebben of een avondje door te studeren.
Wanneer de balans te lang of te vaak 'uit balans' is of de spanning een te ernstige vorm aanneemt, dan loop je wel een risico om spanningsklachten te krijgen. Stress kan zich dan vast zetten in je lichaam en je kunt er uiteindelijk zelfs ziek van worden of slaapproblemen ontwikkelen.
Het is dus heel belangrijk om je balans te vinden door de signalen van je lichaam te leren kennen en op tijd bij te sturen wanneer de omgeving of misschien jijzelf, meer vraagt dan wat mogelijk is op dat moment. Dit is te leren en te ontwikkelen.
Slaapproblemen
Wanneer je moeite hebt om in te slapen of tussentijds vaak of veel te vroeg wakker wordt, dan heb je last van slaapproblemen. Dit kan dit veel effect hebben op hoe je in je vel zit. Je draagkracht kan sterk verminderen, je wordt sneller geïrriteerd waardoor je bijvoorbeeld vaker in conflicten met je partner of kinderen belandt.
Hiernaast kun je last krijgen van fysieke problemen als gevolg van te weinig slaap en de stress die je hierdoor ervaart. Deze stress kan er weer voor zorgen dat je moeilijker 'af kunt schakelen' waardoor je weer problemen krijgt met slapen. Voor je het weet zit je dan in een vicieuze cirkel die je met moeite kunt doorbreken.
Herken je dit en weet je niet meer of het nu de kip of het ei is?
Wellicht is het dan tijd om te kijken wat de oorzaak is en hoe je het onderliggende probleem kunt aanpakken zodat de cirkel doorbroken wordt en je dag- en nachtritme weer gezond en regelmatig wordt en je overdag weer lekker in je vel zit.
Slaaptraining: Verbeter je Slaap
Bij Psycholoog van Nu kun je kiezen voor individuele begeleiding waarin je technieken leert om je te kunnen ontspannen zodat je weer lekker kunt slapen. Je kunt ook kiezen voor het volgen van een online slaaptraining. In 4 bijeenkomsten leer je in een klein groepsverband hoe je beter kunt leren slapen. Tijdens deze bijeenkomsten ontvang je een reader met psycho-educatie, een slaapdagboek en verschillende oefeningen om beter te leren ontspannen.
Heb je een vraag of wil je meer informatie, neem dan contact met mij op. Je ontvangt hierna zo snel mogelijk reactie.
Piekeren
Als je veel piekert kan dit een grote invloed hebben op je dagelijks functioneren, je gezondheid en je welbevinden. Piekeren is eigenlijk heel ongezond.
Als je veel piekert kun je last hebben van allerlei van lichamelijke klachten zoals:
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Verminderde eetlust en slechter slapen
- Spanning in nek en schouders of knarsetanden
Veel piekeren zorgt vaak ook voor ‘piekergedrag’, zoals:
- Moeilijke situaties vermijden
- Moeite met beslissen en/of dingen uitstellen
- Onzekerheid en somberheid
- Jezelf terugtrekken
Klachten waarbij vaak wordt gepiekerd zijn onder meer stress, depressie, burnout, alcohol- en drugsgebruik, faalangst, relatieproblemen en eetproblemen.
Hoe meer je piekert en ervan overtuigd bent dat wat je denkt ook feitelijk waar is, hoe zwaarder het wordt. Daarom is bij veel psychische klachten het piekeren stoppen vaak een belangrijke eerste stap.
Stoppen met piekeren is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Na langdurig piekeren zijn bepaalde gedachtepatronen ‘ingesleten’ en het is belangrijk om nieuwe opties te gaan leren zien.
Bij Psycholoog van Nu werken we met verschillende methodieken om de begeleiding op jou af te stemmen.
Wil je zelf alvast wat meer lezen over hoe je kunt stoppen met piekeren?
Via deze link kun je dit boek bestellen.
Long Covid
Long Covid een aandoening waar nog niet zo veel over bekend is maar die vele vervelende gezichten heeft. Het is een ernstige multisysteem-aandoening die een enorme impact op het dagelijkse leven kan hebben.
Omdat er nog weinig over bekend is, komt het geregeld voor dat de sociale en werkomgeving niet begrijpt wat er met je aan de hand is. Iedereen is toch wel eens moe?
Vermoeidheid dekt in dit geval de lading absoluut niet en is slechts maar 1 symptoom van de hele waslijst van Long Covid klachten.
Klachten die variëren van de simpelste dingen niet meer kunnen onthouden tot verandering in emotie en het niet meer kunnen verdragen van prikkels.
Naast deze cognitieve klachten kun je als long covid patiënt ook nog te maken hebben met allerlei vreemde fysieke klachten zoals gewrichtspijnen, benauwdheid, spierpijn, voedselintoleranties en een intens gevoel van uitputting.
Wil je meer weten over de tot nu toe bekende mechanismen bij Long Covid?
Kijk dan in dit artikel uit Nature waarin ongeveer alle wetenschappelijke publicaties samengevat zijn.
Bij Psycholoog van Nu werken we met kennis van de laatste (biomedische) ontwikkelingen en bieden we hulp vanuit Eindhoven.
Zelf heb ik een aantal jaar geworsteld met deze vreselijke aandoening. Ik was compleet gevloerd en ben in een rolstoel beland. Omdat er weinig tot geen hulp vanuit de medische hoek kwam, heb ik (net zoals bijna iedereen) mijn eigen weg moeten vinden.
Ik heb er uiteindelijk een hele studie van gemaakt en heb onder andere geleerd dat het zenuwstelsel en het immuunsysteem hand in hand gaan. Door het zenuwstelsel tot rust te brengen, kun je ook je immuunsysteem weer meer in balans krijgen en ontstekingsreacties verminderen.
Hiernaast heb ik me verdiept in de domeinen neuro-inflamatie, POTS, PEM, de rol van histamine en MCAS, voeding en darm-microbioom en ben ik aan de slag gegaan met de Epiphora methodiek.
Long Covid treft ieder op zijn eigen manier maar er is hoop. Ook al ben je al een hele tijd ziek, je kunt herstellen of verbeteren qua functioneren.
Eetproblemen
Heb je last van eetproblemen?
Eet je telkens te veel, sta je een meerdere keren per dag op de weegschaal?
Kijk je in elke spiegel of vermijd je dit juist? Durf je niet te eten of eet je en compenseer je daarna door te bewegen, braken of laxeren?
Vaak is het overmatig bezig zijn met eten, gewicht en uiterlijk een soort vlucht. Iets wat je bezig houdt zodat je niet hoeft te voelen hoe het werkelijk met je gaat.
Kortom: je volledige aandacht op iets richten om te kunnen ontsnappen aan je werkelijkheid.
In de psychologie wordt dit ook wel een copingmechanisme genoemd. Een manier om met je dagelijks bestaan om te gaan. Zo’n copingstrategie heeft een functie en dient dus een doel.
Een copingmechanisme beschermt je tegen te veel pijn/verdriet/stress, woede of wat voor overweldigende emotie dan ook.
Het vlakt je gevoel af waardoor je (redelijk) in staat bent te functioneren.
Totdat je merkt dat het mechanisme je leven bepaalt met als gevolg dat je niet meer kunt doen wat je graag zou willen doen. Je voelt je gevangen in je rituelen. Isolatie, gevoelens van schaamte en eenzaamheid kunnen vervolgens de kop op steken.
Door te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is van je copingmechanisme, kun je gaan bekijken wat je nog mag leren zodat het mechanisme overbodig wordt.
Met andere woorden, wat heb je nodig om te kunnen genieten van het dagelijkse leven zonder te hoeven vluchten in overeten of niet eten?
Zie het als een ontdekkingsreis. Een reis naar jezelf, waarin je leert wat je behoeften zijn en wat je nodig hebt. En ook belangrijk, hoe vertaal je dit naar de praktijk? Hoe zorg je op een gezonde manier voor jezelf?
Er zijn verschillende voorbeelden van eetproblemen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating ofwel eetbuienstoornis, orthorexia en eetstoornis NAO.
Het maakt niet uit met welke vorm jij worstelt, een gezonde manier om met eten om te gaan is aan te leren.
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.
Verslavingen
Een verslaving kan verschillende vormen aannemen. Zo zijn er o.a. alcohol en drugs-, internet-, seks, of game en koop-verslavingen. Al de genoemde verslavingen hebben 1 ding gemeen, ze dienen als vlucht. Om niet te hoeven voelen hoe het écht is.
Kortom: om te ontsnappen aan de werkelijkheid.
In de psychologie worden dit copingmechanismen genoemd. Een manier om 'te copen' ofwel om te gaan met het dagelijkse bestaan.
Zo'n copingstrategie dient een doel. Het beschermt je tegen te veel pijn/verdriet/stress, woede of wat voor overweldigende emotie/gevoel dan ook.
Het dempt, leidt- en vlakt af waardoor je (redelijk) in staat bent te functioneren. Totdat je merkt dat het mechanisme de dienst uitmaakt en je leven erdoor wordt bepaald. Je schaamt je diep en je voelt je steeds dieper in de put raken.
Door te onderzoeken wat maakt dat je het leven niet kunt leven zonder die strategie te moeten gebruiken, kun je gaan bekijken wat je nog mag leren zodat je dat mechanisme niet meer nodig hebt om te functioneren.
Met andere woorden, wat heb je nodig om te kunnen genieten van het dagelijkse leven zonder te hoeven vluchten?
Tijdens inzichtgevende therapie gecombineerd met (indien nodig EMDR therapie), krijg je helder wat de oorzaken van je probleem zijn en hoe je op een gezonde manier om kunt gaan met je emoties/tegenslagen en moeilijke situaties.
Verlatings- en Bindingsangst
Under Construction
Online EMDR therapie
Ineke heeft mij snel en effectief geholpen. Tijdens het zoeken naar een aanbieder van EMDR had ik een plezierig contact met haar. Na een intake via teams, kwamen we tot… Lees verder “Online EMDR therapie”
Gesprekstherapie
Ik heb heel fijn contact gehad met Emma. Had geen problemen bij haar om alles op tafel te gooien en daardoor heb ik mijn probleem snel een plekje kunnen geven.… Lees verder “Gesprekstherapie”
Gezinstherapie
Met mijn ex-vrouw heb ik een dochter die in de pubertijd zit, en die steeds meer moeite kreeg met de communicatie tussen haar ouders, waaruit nog regelmatig wrijving waarneembaar is.… Lees verder “Gezinstherapie”
Gesprekstherapie
Vanaf het moment dat ik de praktijk binnen stapte heb ik me begrepen en veilig gevoeld! Emma heeft middels een aantal sessies me geholpen mijn vertrouwen in mijn gezondheid en… Lees verder “Gesprekstherapie”
Creatieve Therapie
Emma speelde elke keer fijn in op wat er op dat moment aan bod kwam en we werkten op verschillende manieren, waaronder ook heel creatief. Super fijn en aansluitend bij… Lees verder “Creatieve Therapie”
Gesprekstherapie
Mijn bezoeken aan Ineke hebben me ontzettend geholpen. Zij neemt geen genoegen met halve antwoorden en liet mij altijd zelf het antwoord op de gestelde vraag geven. Dat was vaak… Lees verder “Gesprekstherapie”
EFT Relatietherapie
Na in een spiraal van niet meer kunnen communiceren te zijn gekomen, raakten we in een dieptepunt van onze relatie. We besloten hulp te zoeken bij de Psycholoog van Nu.… Lees verder “EFT Relatietherapie”
EFT Relatietherapie
Wij hadden vanaf het eerste gesprek, direct het gevoel op onze plek te zijn. Een plek waar, naar je geluisterd wordt en waar we ons verhaal kwijt konden. Ineke legde… Lees verder “EFT Relatietherapie”
Gesprekstherapie
‘Ineke heeft me geleerd hoe ik mezelf kan helpen. Ze zette me aan het werk, maar gooide me zeker niet in het diepe. Ik vond het mooie gesprekken, ik ben… Lees verder “Gesprekstherapie”
Gesprekstherapie
Ik had vanaf het eerste gesprek met Ineke meteen het gevoel dat ze goed naar me luisterde en begreep met welke hulpvraag ik worstelde. De gesprekken waren open en Ineke… Lees verder “Gesprekstherapie”