Therapie
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een kortdurende vorm van therapie die kan worden ingezet wanneer je last hebt van psychische problemen als gevolg van een nare gebeurtenis, ongeluk of een een trauma.
Tijdens deze therapie wordt er aan je gevraagd om terug te denken aan een bepaalde gebeurtenis. In deze fase haal je gedachten op, vervolgens wordt er een stimulus aangeboden in de vorm van het volgen van een bewegend beeld of geluid. Hiernaast zal ik je verschillende opdrachtjes laten uitvoeren.
Door je werkgeheugen te belasten treedt er een verzachting van de emotionele lading op en wordt de gebeurtenis ‘verwerkt’ waardoor de klachten uiteindelijk kunnen verdwijnen.
Voorbeelden van klachten zijn: spanningen of verdriet nav verlies van een partner of baan, burnout, eetproblemen, schuldgevoelens, angst en onzekerheid in bepaalde situaties, stressreacties na een ongeval met een auto, slaapproblemen en gevoelens van schaamte.
Hiernaast werkt EMDR ook in het ombuigen van negatieve overtuigingen die je over jezelf kunt hebben (negatief zelfbeeld).
Bij Psycholoog van Nu werk ik met meerdere vormen om je af te leiden, hierdoor is het proces heel effectief en nog leuk ook! De EMDR sessies vinden online plaats. Ik gebruik een speciaal programma hiervoor.
Heb je last van een van de bovenstaande klachten en ben je benieuwd of EMDR therapie kan helpen bij jouw klacht? Neem dan contact op met mij.
EFT Relatietherapie
Relatietherapie Eindhoven
Loop je op je tenen binnen je relatie? Telkens ruzie over 'kleine dingen'? Heb je het gevoel dat je alleen staat of ben jij of je partner verliefd geworden op iemand anders?
Iedere relatie kent zijn ups en downs. Wanneer je merkt dat jullie er samen niet meer uitkomen, is het verstandig om met iemand in gesprek te gaan voordat het uitloopt op een scheiding.
EFT Relatietherapie is een oplossingsgerichte therapie waarin ik met jullie ga kijken naar jullie (negatieve) communicatiepatroon en hoe jullie weer op een fijne manier tot elkaar kunnen komen.
Mijn aanpak is 'to the point' waardoor er niet veel sessies nodig zijn.
De gemiddelde duur van een relatietherapietraject is 5 gesprekken. We zien elkaar in het begin om de week, daarna kijken we wat jullie behoefte is.
Ben je aanvullend verzekerd? Dan kan het zijn dat je zorgverzekeraar een deel vergoed.
We starten met een intakegesprek waarin jullie allebei aangeven waar jullie tegenaan lopen, wat jullie raakt, verdriet doet of irriteert. Vanuit daar kijken we naar wat jullie graag willen bereiken en stellen we een plan van aanpak op.
Globaal gezien bestaat een relatietherapie traject uit 3 fasen:
Fase 1: Tijdens de eerste fase ga ik samen met jullie kijken hoe jullie interactiepatronen eruit zien. We gaan onderzoeken hoe jullie gewend zijn te hechten aan een ander. Hiernaast gaan we kijken hoe jullie hechtingspatroon van invloed is op jullie onderlinge verbinding. Hierdoor zullen jullie je patronen gaan herkennen en begrijpen. Aan de hand van voorbeelden uit jullie dagelijkse leven en jullie interactie tijdens de sessies zal dit inzichtelijk worden. Na elke bijeenkomst kijken we hoe jullie de opgedane inzichten kunnen omzetten in de praktijk.
Fase 2: Wanneer de interactiepatronen helder zijn en jullie ze herkennen, kunnen we een stapje verder gaan. Tijdens fase 2 zullen we gaan kijken wat de onderliggende behoeften en eventuele angsten/onverwerkte emoties zijn. Door deze helder te krijgen, te voelen en deze te delen met elkaar kan er ruimte ontstaan waardoor er meer begrip en acceptatie kan ontwikkelen.
Fase 3: Nu het patroon helder is, de onderliggende behoeften en angsten zijn uitgesproken en pijnlijke plekken vanuit het verleden zijn verwerkt, kan er een nieuw interactiepatroon ontstaan. In dit nieuwe patroon kunnen jullie leren ontvankelijk te zijn voor elkaar. Er is sprake van meer begrip en steun en er ontstaat een warme, veilige band. Tijdens deze fase zal er geoefend worden met de nieuwe manier van omgang, net zolang het een tweede natuur is geworden en jullie samen weer verder kunnen op een manier waar jullie je prettig bij voelen.
EFT relatietherapie heeft een hoge slagingskans, gemiddeld zijn 5 gesprekken voldoende om de patronen te doorbreken.
Wil je alvast wat lezen over de methode? Dit boek raad ik je aan. Hebben jullie een vraag over de methode of willen jullie een afspraak maken? Neem dan contact met me op.
Cognitieve Gesprekstherapie
Bij inzichtgevende cognitieve gesprekstherapie maken we gebruik van het verband tussen gedachten en gevoelens en gedragingen.
We maken hier overzichtelijke visuele schema's van op een whiteboard zodat je inzicht krijgt in hoe je gedachten, je gevoelens en je gedrag beïnvloeden.
Bij deze techniek wordt je uitgenodigd je gedachten, overwegingen, normen, meningen en bijbehorende gevoelens te onderzoeken en uit te spreken of op te schrijven.
Je zult ook worden uitgedaagd, wat is je doel? Wat wil je bereiken en wat staat daartussen?
Als psycholoog zal ik je uitnodigen je gedachten te toetsen op waarheid en nut maar ook om na te gaan of gedachten kloppen of wenselijk/bruikbaar zijn. Dit worden gedragsexperimenten genoemd.
Hiernaast zullen we gaan onderzoeken waar deze gedachteschema’s zijn ontstaan, wat voor functie ze hebben en wat voor onderliggende behoeften er zijn.
Het invullen van deze onderliggende behoeften is hierna van groot belang, ook hierbij kan ik je helpen.
Opzoek naar een therapie met deze methode? Neem dan contact op met ons.
Mindfulness Therapie (ACT/MBCT)
MBCT of aandachtgerichte cognitieve therapie is een nieuwe en effectieve vorm van therapie.
Deze therapie bestaat uit het combineren van Mindfulnesstechnieken en Cognitieve therapie.
Met deze vorm van therapie leer je hoe je situaties die je niet kunt oplossen, kunt accepteren waardoor stress en depressieve gevoelens afnemen en je veerkracht en algemeen gevoel van welbevinden toeneemt.
Accepteren betekent dat je eerst iets moet toelaten voordat je het los kunt laten. Vaak drukken we nare gevoelens weg omdat ze vervelend zijn of pijn doen. Deze methode leert je juist om even stil te staan, te voelen en te ervaren om vervolgens de gevoelens/emoties los te kunnen laten.
Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.
Epiphora Methode
Is er een diagnose Long Covid bij je gesteld of heb je last van een Burnout, wellicht kan de Epiphora Methode je helpen.
Heb je last van drukgevoel op je hoofd, haarwortel-pijn, wazig zien, kramp in je spieren, licht en geluid overgevoeligheid, en koude in je lijf? Heb je constant het gevoel dat je AAN staat en of ben je heel moe?
Mogelijk kan een slechte doorbloeding van je brein de instandhoudende factor van je uitblijvende herstel zijn.
Veel mensen lopen rond met een minder goed doorbloed brein zonder dat ze dit weten met allerlei vage klachten tot gevolg. Het verbeteren van de doorbloeding kan je helpen om je herstel te stimuleren en te bespoedigen.
De doorbloeding van je brein kun je verbeteren door de Epiphora Methode toe te passen.
De Epiphora Methode is een fysieke oefenmethode waarbij je leert om 3 hoofdoorzaken van een verstoorde doorbloeding in je brein op te lossen.
Door de Epiphora methode toe te passen verbetert je bloedaanvoer vanuit de nekslagaders (doordat je deze leert openen), je verbetert de bloedafvoer uit je brein (doordat je leert te draineren) en vervolgens zet je de juiste ademhaling in om de laatste stress uit je lijf te laten gaan.
De epiphora oefeningen pas je twee maal per dag toe, 15 minuten bij het opstaan, en 10 minuten bij het gaan slapen.
Overdag pas je de goede beweeghouding toe, en naar behoefte pas je de methode vaker toe.
Hiermee wordt de herstelkracht veel sterker en kan jouw herstelproces beginnen.
Hoe ziet een Epiphora traject eruit?
Het traject bestaat uit 3 online sessies.
Tijdens de eerste sessie kijken we samen naar je klachten (intake) en neem ik een scorelijst bij je af. Daarna gaan we aan de slag met de eerste oefeningen en krijg je deze mee om thuis te oefenen.
Na ongeveer 2 weken zien we elkaar weer en kijken we hoe het is gegaan en scoren we opnieuw je klachten. Hierdoor kunnen we zien of er een effect is.
Vervolgens gaan we verder met nieuwe oefeningen. Je leert in deze bijeenkomst alle 10 stappen van de methode.
Na de tweede sessie ga je aan de slag met de 10 stappen en dan plannen we na 2 of 3 weken de laatste sessie waarin we samen de scorelijst weer gaan doornemen en een evaluatie doen. We gaan samen kijken naar hoe verder en we bespreken je eventuele vragen.
Wil je de Epiphora methode leren?
Neem dan contact met me op.
Psycholoog van Nu, Eindhoven
Innerlijk Kind
Deze vorm van therapie gaat er vanuit dat:
Je persoonlijkheid bestaat uit wie je nu bent, aangevuld met diverse stadia van het kind dat je ooit geweest bent. Zo heb je als volwassene nog speelse, magische en kwetsbare delen in je. Deze delen hebben ieder eigen gevoelens en overtuigingen.
De manier waarop je in het dagelijks leven functioneert, wordt grotendeels bepaald door reacties en gedragingen die je als kind geleerd hebt. Je reacties en gedragingen blijken vaak een overlevingsstrategie te zijn die je als kind nodig had om geen pijn te hebben, of om letterlijk te overleven
De overtuigingen die je toen hebt ontwikkeld, kunnen later een beperkende en belemmerend effect op je persoonlijke ontwikkeling en functioneren hebbenTijdens de therapie zal worden gewerkt aan het invullen van de behoeften van die delen, het leren onderscheiden van gevoelens en gedachten en het ontwikkelen van zogenaamd gedrag vanuit ´de volwassene´, degene die je nu bent. Daar draait het immers om. Vanuit het inzicht van vroeger kijken we samen naar hoe je op dit moment moeilijke situaties kunt aanpakken, wat je daarvoor nodig hebt zodat je concreet en praktisch aan de slag kunt.
Heb je hier vragen over of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.
Creatieve Therapie
Het is elke keer weer een feestje om creatieve therapie te geven en het proces te begeleiden.
Met creatieve therapie kom je snel tot de kern. Het is mooi om te zien hoe een probleem of moeilijke emotie kan transformeren door er creatief mee te werken.
Tijdens een sessie werken we met verschillende materialen, voorbeelden hiervan zijn: klei, vetkrijt, verf of potloden.
Bij creatieve therapie gaat het om ervaren, voelen en ontdekken, in plaats van alleen nadenken.
Hoewel gesprekken heel waardevol kunnen zijn, kom je er soms niet door alleen maar te praten. Dan kan creatieve therapie een uitkomst bieden. Door te werken met je handen, ga je uit je hoofd en in je lichaam.
Je komt tot inzichten en antwoorden. Je kunt negatieve patronen aanpakken en pijnlijke emoties verwerken. Je leert om zachter voor jezelf te zijn, door te focussen op het proces in plaats van het resultaat.
Na afloop van een sessie kijken we samen heel concreet naar praktische oplossingen, zodat je weet hoe je verdere stappen kunt zetten.
Ben je benieuwd of creatieve therapie iets voor jou zou kunnen zijn? Neem dan contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Contextuele Beeldtaal Therapie
Middels Contextuele Beeldtaal Therapie kun je door gebruik te maken van Playmobil materiaal, je vraagstelling of probleem uitbeelden. Het kijken naar een opstelling geeft inzicht en kan gevoelens losmaken op een veilige manier. Dit omdat er een bepaalde afstand tot de opstelling bestaat.
Tijdens de therapie stel ik vragen en mag je elke keer uitbeelden wat je voelt of denkt. Zo komt de originele opstelling in beweging en gaat het beeld als het ware 'spreken'.
Het beeld geeft aan waar je naartoe wilt en belangrijk hoe je dat kunt bewerkstelligen in je leven. Ook kijken we wie, binnen jouw context, je daarbij kan steunen.
Op het einde van de sessie maken we het concreet door er een praktische actie aan te koppelen. Ik zal je ook vragen om foto's van de verschillende opstellingen te maken. Hierdoor kun je thuis, het proces nog eens bekijken.
Heb je vragen over deze vorm van therapie of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.
Online Therapie
Under Construction
Online EMDR therapie
Ineke heeft mij snel en effectief geholpen. Tijdens het zoeken naar een aanbieder van EMDR had ik een plezierig contact met haar. Na een intake via teams, kwamen we tot… Lees verder “Online EMDR therapie”
Gesprekstherapie
Ik heb heel fijn contact gehad met Emma. Had geen problemen bij haar om alles op tafel te gooien en daardoor heb ik mijn probleem snel een plekje kunnen geven.… Lees verder “Gesprekstherapie”
Gezinstherapie
Met mijn ex-vrouw heb ik een dochter die in de pubertijd zit, en die steeds meer moeite kreeg met de communicatie tussen haar ouders, waaruit nog regelmatig wrijving waarneembaar is.… Lees verder “Gezinstherapie”
Gesprekstherapie
Vanaf het moment dat ik de praktijk binnen stapte heb ik me begrepen en veilig gevoeld! Emma heeft middels een aantal sessies me geholpen mijn vertrouwen in mijn gezondheid en… Lees verder “Gesprekstherapie”
Creatieve Therapie
Emma speelde elke keer fijn in op wat er op dat moment aan bod kwam en we werkten op verschillende manieren, waaronder ook heel creatief. Super fijn en aansluitend bij… Lees verder “Creatieve Therapie”
Gesprekstherapie
Mijn bezoeken aan Ineke hebben me ontzettend geholpen. Zij neemt geen genoegen met halve antwoorden en liet mij altijd zelf het antwoord op de gestelde vraag geven. Dat was vaak… Lees verder “Gesprekstherapie”
EFT Relatietherapie
Na in een spiraal van niet meer kunnen communiceren te zijn gekomen, raakten we in een dieptepunt van onze relatie. We besloten hulp te zoeken bij de Psycholoog van Nu.… Lees verder “EFT Relatietherapie”
EFT Relatietherapie
Wij hadden vanaf het eerste gesprek, direct het gevoel op onze plek te zijn. Een plek waar, naar je geluisterd wordt en waar we ons verhaal kwijt konden. Ineke legde… Lees verder “EFT Relatietherapie”
Gesprekstherapie
‘Ineke heeft me geleerd hoe ik mezelf kan helpen. Ze zette me aan het werk, maar gooide me zeker niet in het diepe. Ik vond het mooie gesprekken, ik ben… Lees verder “Gesprekstherapie”
Gesprekstherapie
Ik had vanaf het eerste gesprek met Ineke meteen het gevoel dat ze goed naar me luisterde en begreep met welke hulpvraag ik worstelde. De gesprekken waren open en Ineke… Lees verder “Gesprekstherapie”